Laatste nieuws
Els Oosterhout
2 minuten leestijd

Granen goed na hartaanval

Plaats een reactie

Patiënten die een myocardinfarct overleefd hebben, vergroten hun overlevingskansen als ze veel vezels eten. Het gaat daarbij met name om graanvezels. Dit stellen Shanshan Li e.a. naar aanleiding van een prospectieve cohortstudie die gepubliceerd is in BMJ.

De onderzoekers gebruikten de gegevens uit twee grote Amerikaanse databases met informatie over leefstijl en medische voorgeschiedenis van verpleegkundigen en andere medewerkers uit de gezondheidszorg. In deze groepen bevonden zich 2258 mannen en 1840 vrouwen die een myocardinfarct (MI) overleefden.

Op het moment dat het MI zich voordeed, waren deze mensen niet bekend met een cardiovasculaire of maligne aandoening. De antwoorden van de vragenlijsten, die de onderzoeksgroep gedurende 22 tot 32 jaar om de vier jaar invulde, werden gebruikt om informatie te krijgen over vezelinname van voor en na het MI. Op basis van de gerapporteerde vezelinname, werden de deelnemers onderverdeeld in vijf categorieën, oplopend van nauwelijks tot veel. Als uitkomstmaat werd gekeken naar mortaliteit.

Shanshan e.a. vonden een associatie tussen hoge vezelinname en lage mortaliteit binnen negen jaar. Dus hoe hoger de vezelconsumptie, hoe beter de overlevingskansen. Na correctie voor leefstijlfactoren, BMI en medicatiegebruik, was de associatie minder sterk, maar nog steeds significant. De mensen uit de laagste categorie hadden ongeveer 25 procent meer kans om binnen negen jaar te overlijden dan de mensen uit de hoogste categorie.

De associatie werd vooral veroorzaakt door vezels uit ontbijtgranen. Voor vezels uit groente en fruit waren de resultaten niet significant. Mensen die na het MI meer vezels zijn gaan eten, hadden een lagere kans op sterfte in het algemeen én op sterfte door cardiovasculaire aandoeningen.

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten mogelijk verklaard kunnen worden door verbeterde insulinegevoeligheid, een betere darmflora en een verlaagd serumcholesterol als gevolg van verhoogde vezelintake.

Els Oosterhout

BMJ: Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study

Lees ook:



© Thinkstock
© Thinkstock
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.