Gezondheidswinst door voedingsaccijnzen
Plaats een reactieBelastingen op ongezonde voeding en subsidies op gezonde voeding zouden miljarden kunnen besparen en grote gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Deze uitkomst publiceerden Linda Cobiac e.a. in PLOS Medicine.
De onderzoekers simuleerden de gevolgen van belastingen op suiker, zout, verzadigd vet en suiker-gezoete dranken en van subsidies op fruit en groenten met een wiskundig model bij de 22 miljoen Australiërs. Hierbij namen ze 50.000 Australische dollars (36.000 euro) als drempel per DALY (Disability-Adjusted Life Year). Een DALY geeft de totale last als gevolg van ziektes weer, zowel door mortaliteit als morbiditeit. De belastingen en subsidies stelden ze zo in dat het een verwaarloosbaar effect had op de gemiddelde wekelijkse uitgaven van een huishouden.
De uitkomsten suggereerden dat deze combinatie van belastingen en subsidies de gezondheidszorg circa 3,4 miljard Australische dollars (2,4 miljard euro) zou kunnen schelen en 470.000 DALY’s. De suikerbelasting leverde de grootste gezondheidswinst op met 270.000 DALY’s, gevolgd door de zoutbelasting (130.000 DALY’s) en belasting op verzadigd vet (97.000 DALY’s).
DOI: 10.1371/journal.pmed.1002232
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties