Gezond huishouden, beter gewicht kinderen
1 reactieHulp die gericht is op gezonde routines binnen een huishouden, kan helpen om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Jess Haines e.a. oogstten bescheiden succes met deze aanpak bij Amerikaanse achterstandsgezinnen. De resultaten staan in JAMA Pediatrics.
Het ging om families met een laag gezinsinkomen, met kleine kinderen (2 tot 5 jaar) die een tv op hun slaapkamer hadden staan. Bij bijna de helft van de kinderen was sprake van overgewicht. Met hun ‘Healthy Habits, Happy Homes’-interventie richtten de onderzoekers hun pijlen op vier routines: gezamenlijk eten, op tijd naar bed, minder tv-kijken en geen tv op de slaapkamer van de kinderen. In een halfjaar bezochten hulpverleners de gezinnen vier keer thuis, ze belden vier keer met ze, stuurden ze educatief materiaal en wekelijks een sms met informatie. De controlegroep kreeg educatief materiaal over ontwikkeling van jonge kinderen thuisgestuurd.
Na een halfjaar sliepen de kinderen in de interventiegroep gemiddeld 3 kwartier per dag meer, en ze keken op weekenddagen een uur minder televisie dan de kinderen in de controlegroep. Hun BMI daalde ook licht, terwijl dat in de controlegroep juist iets steeg. Er was geen significant verschil tussen beide groepen in het aantal tv’s op kinderkamers of gezamenlijke maaltijden.
De resultaten zijn niet overweldigend: er moest heel wat hulpverlenend werk worden verzet voor een kleine opbrengst. Daarnaast waren maar weinig gezinnen bereid om mee te doen (ongeveer een kwart van de gezinnen die werden bereikt). Het zou interessant zijn om te kijken hoe deze gezinnen en vooral de kinderen, het in de loop der jaren doen. Commentator Aaron Carroll merkt op dat de getoetste aanpak past bij het idee dat er een bredere aanpak nodig is om overgewicht tegen te gaan dan alleen te focussen op dieet en beweging.
Sophie Broersen
Lees ook:
- Dikke kinderen zijn nog te redden
- Medisch Contact-dossier Obesitas

-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
Martine van Eijk
arts onderzoeker, Utrecht
Ja je hebt ook veel inzet nodig van hulpverleners als je de kraan voor commerciele boodschappen ongeremd open laat staan 24/7 . En het heeft zin ;-)