Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Gevaren bloeddrukdaling bij ouderen

Plaats een reactie


Oudere patiënten vertonen vaak bloeddrukdalingen vlak na het opstaan of na een maaltijd. Orthostatische hypotensie en postprandiale hypotensie zijn gedefinieerd als een daling in de systolische bloeddruk van 20 mm Hg of meer, respectievelijk na 1 minuut staan of binnen 75 minuten na de maaltijd. Deze vormen van hypotensie kunnen resulteren in ernstige symptomen, zoals duizeligheid, angina pectoris, vallen, veranderingen in de visus, verminderd bewustzijn of een syncope. Verplegingswetenschapper Lilian Vloet en internist in opleiding Jannet Mehagnoul maakten die problemen tot onderwerp van hun proefschriften. Ze promoveerden 29 oktober aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.


De prevalentie van de fenomenen is wisselend, afhankelijk van de populatie die wordt bestudeerd. Maar de onderzoekers hebben goede redenen om aan te nemen dat de prevalentie onder geriatrische patiënten hoog is. De prevalentie van postprandiale hypotensie onder oudere verpleeghuispatiënten is bijvoorbeeld 36 procent. Bovendien is bekend dat de prevalentie van beide vormen van hypotensie toeneemt met het stijgen van de leeftijd, bij het gebruik van verschillende medicamenten (cardiovasculaire middelen, antidepressiva), bij de aanwezigheid van hart- en vaataandoeningen, bij autonome disfuncties en bij comorbiditeit.


Op basis van de uitkomsten van haar onderzoek adviseert Mehagnoul artsen om erg voorzichtig te zijn met voorschrijven van furosemide, levodopa, benserazide en nortriptyline aan patiënten van 70 jaar en ouder met hartfalen, parkinsonisme of depressie. Al deze middelen hebben mogelijk een nadelige uitwerking op de orthostatische en postprandiale bloeddruk en kunnen cerebrale oxygenatie veroorzaken.


Vloet zegt dat er diverse niet-medicamenteuze manieren zijn om hypotensie te voorkomen, zoals slapen op een bed met een verhoogd hoofdeinde, lange bedlegerigheid vermijden en niet plotseling veranderen van lichaamshouding. Helaas berusten al deze maatregelen louter op ‘logisch redeneren’, aldus Vloet, wetenschappelijk onderbouwd zijn ze niet. Zelf heeft ze vastgesteld dat het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten (meer specifiek: glucose) in een maaltijd de kans op hypotensie kan verkleinen. << HM


Wetenschap ouderen antiparkinsonmiddelen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.