Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
04 september 2009 1 minuut leestijd

Geneesmiddelenbulletin weg bij CVZ

1 reactie

Het Geneesmiddelenbulletin (GEBU) gaat definitief weg bij het College voor Zorgverzekeringen. ‘Uiterlijk 1 januari 2010 heffen we het samenwerkingscontract op’, verklaart hoofdredacteur Dick Bijl.

Beide partijen gaan na uitvoerige, ‘in constructieve sfeer verlopende’ gesprekken uit elkaar. ‘Het ging gewoon niet samen’, zegt Frans Helmerhorst, voorzitter van de adviesraad van het GEBU. ‘We moeten honderd procent onafhankelijk te werk gaan. Dat bleek onder de paraplu van het CVZ niet te gaan. Zij hebben als adviseur van VWS toch andere belangen. Bij het GEBU gaat het om de wetenschap.’
Het Geneesmiddelenbulletin zal straks, net als in het verleden, worden gefinancierd vanuit een stichting. Het geld komt nog steeds van VWS.

Eerder dit jaar had minister Klink te kennen gegeven het GEBU in zijn huidige vorm op te willen heffen. Voor aparte farmacotherapeutische plaatsbepalingen, zoals in het Farmacotherapeutisch Kompas of het Geneesmiddelenbulletin, was volgens Klink geen noodzaak meer. De plaats van een geneesmiddel moest blijken uit richtlijnen.

Dit voorstel leidde tot veel weerstand in het veld.  Uit een enquête van Medisch Contact bleek dat het leeuwendeel van de artsen het hier niet mee eens is. Een meerderheid van de vaste Kamercommissie van VWS, bestaande uit SP, VVD, GroenLinks en de PvdA, verzette zich tegen de voorgestelde redactionele inperking. Daarop zegde Klink toe het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin voorlopig niet af te schaffen.

Het GEBU is nog niet helemaal uit de gevarenzone. Het ministerie van VWS komt met een nieuw plan voor de informatievoorziening over geneesmiddelen. ‘De positie van het GEBU is hierin nog niet duidelijk’, zegt Helmerhorst. ‘We zijn hier nu al een jaar met VWS over in gesprek. Dat kost veel energie die je eigenlijk in het blad wil steken.’ EJP

Dossier Geneesmiddelenbulletin

print dit artikel
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Dr. G.F. Bögels, MAARN 08-09-2009 00:00

    "Nu er steeds meer zaken aan het licht komen die een zorgwekkende mate van belangenverstrengeling verraden is een onafhankelijk medium als het GEBU onmisbaar."