Eigen leerstoel voor eerstelijns forensische geneeskunde
Plaats een reactieHet vakgebied eerstelijns forensische geneeskunde moet een serieus en zelfstandig medisch specialisme worden en er moet meer wetenschappelijk gefundeerde forensisch-medische expertise komen.
Dat vinden de GGD Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam die een leerstoel forensische geneeskunde hebben ingesteld. Forensisch arts Udo Reijnders, werkzaam bij de GGD in Amsterdam is benoemd tot bijzonder hoogleraar eerstelijns forensische geneeskunde. Het instellen van de leerstoel sluit aan bij de conclusies van de Gezondheidsraad in een rapport over de forensische geneeskunde in april 2013. De Gezondheidsraad stelde daarin dat de opleiding forensische geneeskunde te wensen overlaat, dat de kwaliteit in de beroepspraktijk niet altijd is gegarandeerd en dat het ontbreekt aan evidencebased richtlijnen voor een verantwoorde beroepsuitoefening.
Eerstelijns forensisch artsen houden zich in opdracht van politie en justitie bezig met de medische zorg voor arrestanten en gedetineerden, medisch onderzoek en sporenonderzoek bij verdachten en bij slachtoffers van geweld en treden op als gemeentelijk lijkschouwer. Ook infectieziekten, psychiatrische problematiek, toxicologie en verslavingen behoren tot het takenpakket. Tweedelijns forensisch geneeskundigen werken als gerechtelijke pathologen en doen gerechtelijk medisch-specialistisch onderzoek, bijvoorbeeld bij obducties bij het Nederlands Forensisch Instituut.
Simone Paauw
- GGD Amsterdam: Benoeming forensisch arts tot bijzonder hoogleraar
- Gezondheidsraad: Forensische geneeskunde ontleed

- Er zijn nog geen reacties