Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Portret

Een tweede loopbaan als wijnboer

Portret: Gert Hemelaar

1 reactie
Ed van Rijswijk
Ed van Rijswijk

Het grootste misverstand over Nederlandse wijnen is nog altijd ‘dat die niet te hachelen zijn’, verzucht Gert Hemelaar. Maar sinds er rond de eeuwwisseling druivensoorten op de markt kwamen die schimmelresistent zijn en minder zonuren nodig hebben, is dat verleden tijd. Nederland kent inmiddels zo’n 150 professionele wijnboeren, en Hemelaar is er één van.

Met zijn vrouw Sija-Anna runt hij Wijngaard de Rijsakker in het Betuwse Rumpt, op een hectare grond waar vroeger een appel- en perenboomgaard stond. Daar pootte Hemelaar zijn ranken en na de eerste oogst in 2007 is het wijndomein inmiddels goed voor jaarlijks zo’n 4500 flessen wijn. De eerste prijzen zijn op zak, behaald op wijnconcoursen in Duitsland. ‘Dan krijg je een zegel die je op je etiket mag plakken. Dat vinden mensen wel indrukwekkend’, grinnikt Hemelaar.

VERDER LEZEN?

U heeft gratis en volledig toegang als

  • Lid van een wetenschappelijke vereniging
  • Lid van De Geneeskundestudent
  • Abonnee
inloggen

Lid of abonnee maar nog geen inloggegevens?

registreren

Geen lid? Bekijk de abonnementen!

abonneren

Bent u geen lid en hebt u geen interesse in een abonnement? Zes weken na publicatie wordt dit artikel voor iedereen beschikbaar om te lezen.
    Dit artikel delen

    Cookies op Medisch Contact

    Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.