Een tweede loopbaan als wijnboer
Portret: Gert Hemelaar
2 reactiesHet grootste misverstand over Nederlandse wijnen is nog altijd ‘dat die niet te hachelen zijn’, verzucht Gert Hemelaar. Maar sinds er rond de eeuwwisseling druivensoorten op de markt kwamen die schimmelresistent zijn en minder zonuren nodig hebben, is dat verleden tijd. Nederland kent inmiddels zo’n 150 professionele wijnboeren, en Hemelaar is er één van.
Met zijn vrouw Sija-Anna runt hij Wijngaard de Rijsakker in het Betuwse Rumpt, op een hectare grond waar vroeger een appel- en perenboomgaard stond. Daar pootte Hemelaar zijn ranken en na de eerste oogst in 2007 is het wijndomein inmiddels goed voor jaarlijks zo’n 4500 flessen wijn. De eerste prijzen zijn op zak, behaald op wijnconcoursen in Duitsland. ‘Dan krijg je een zegel die je op je etiket mag plakken. Dat vinden mensen wel indrukwekkend’, grinnikt Hemelaar.
De Rijsakker produceert ‘vier droge witte wijnen, één halfzoete witte, twee rode en drie sektsoorten’, somt Hemelaar op, van druivenrassen met namen als Solaris, Rondo, Souvignier Gris en Johanniter. Van de conferenceperen uit een oude perenboomgaard maakt hij daarnaast nog een perenwijn. ‘Het meeste verkopen we bij de proeverijen die we normaal het hele jaar door in ons proeflokaal houden, en we hebben wat afzet in de horeca.’
Leeftijd: 73 jaar
Werk: drie dagen in de week praktijkhoudend huisarts, ongeveer evenveel tijd wijnboer
Privé: getrouwd met Sija-Anna, twee volwassen zonen
Taakverdeling
Deze tweede loopbaan naast zijn huisartsenbestaan begon – niet onverwacht – met een liefde voor Frankrijk en zijn nationale drank. Het leidde in eerste instantie tot ‘enkele druivenstokken’, bij zijn voormalige praktijk aan huis waar Hemelaar 25 jaar dokterde. Daar wist hij elk jaar een wijnfles of vijftig uit te halen. Nadat hij het praktijkhuis verkocht en in een HOED-constructie ging werken, kwam er ruimte om de wijnliefde ‘op te schalen’ en naar het voormalige fruitkwekerslandgoed te verhuizen.
‘We wilden graag meer buiten werken. Ik vind het hele proces om van een tros druiven een fles wijn te maken, interessant. Het is elk jaar weer een verrassing wat je in je kelder krijgt.’
Er is een duidelijke taakverdeling: echtgenote Sija-Anna ‘heeft de groene vingers’ en vertroetelt de wijnranken en druiven, Hemelaar maakt er de wijn van. ‘Het gisten betekent veel controleren hoe het gistingsproces verloopt.’ Plukken, kneuzen, ontstelen en persen van de druiven doen ze samen, net als het bottelen en etiketteren.
Proeverijen
Van vakanties in het geliefde Frankrijk komt het niet meer. Hemelaar spaart zijn vakantiedagen op tot het oogsttijd is, om in september en oktober druiven te kunnen plukken. ‘We hebben zes soorten geplant, die op verschillende tijden rijpen, waardoor we het oogsten zelf kunnen doen. Ik heb wel een keer mijn collega’s van de HOED bereid gevonden mee te oogsten.’
Het leukste vindt Hemelaar het contact met de mensen die op de proeverijen afkomen. ‘De patiënten in mijn spreekkamer zijn bezorgd, en soms veeleisend, met hun lijstjes en klachten. Maar bij de proeverijen kom je positieve, verwachtingsvolle mensen tegen.’ Voor het dokteren houdt hij ‘de Beatrixnorm aan’: dus tot zijn 75ste doorgaan. ‘Daarna zet ik mijn werkzame leven voort in ons wijnbedrijf.’
Lees meer
Mireille Ballieux
huisarts, Nieuwegein
Beste Gert,
leuk om over jouw 2e carrière te horen!
FJL Sturm
Huisarts, Bosschenhoofd
Prettige wijnmaker, en de wijn is zeker te hachelen!