Laatste nieuws
Heleen Croonen
1 minuut leestijd

Een professionele kijk op borstvoeding

Plaats een reactie
E.J. Anten-Kools e.a. (red.), Een professionele kijk op borstvoeding. Van Gorcum, 240 blz., 39,75 euro
E.J. Anten-Kools e.a. (red.), Een professionele kijk op borstvoeding. Van Gorcum, 240 blz., 39,75 euro

Professionals in borstvoeding

Na een bevalling legt 91 procent van de vrouwen de baby aan aan de borst, maar na een maand geeft nog maar 48 procent van hen borstvoeding, ondanks de voordelen voor moeder en kind. Vrouwen stoppen vanwege verminderde autonomie, geregel met werk en problemen bij het geven van borstvoeding, zoals pijn.

Artsen kunnen bij dat laatste best wat betekenen, vinden de schrijvers van Een professionele kijk op borstvoeding, een nieuw handboek over borstvoeding voor professionals. Recent echo-onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat de pijn die veel vrouwen ervaren bij het voeden, ontstaat door een te hoge negatieve druk bij het zuigen. Door beter aanleggen, kan deze pijn verminderen.

Het aardige van dit boek is dat de auteurs, onder wie kinderartsen, gynaecologen, voedingskundigen en plastisch chirurgen, niet alleen adviezen geven op hun terrein, maar ook de huidige discussies beschrijven.

De vitamine-K-suppletie is een goed voorbeeld. Het huidige regime is eenmalig 1 mg, gevolgd door dagelijks 25 microgram vitamine K, maar dit lijkt niet genoeg te beschermen tegen bloedingsziekte. Kinderarts metabole ziekten Peter van Hasselt is op dit onderwerp gepromoveerd en pleit in het boek voor aanpassing van de richtlijn naar Deens model, dat uitgaat van een start met 2 mg vitamine K en daarna drie maanden wekelijks 1 mg.

Heleen Croonen

  • Rubriek Scoop

Media en cultuur Boeken bevalling
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.