Ebola-uitbraak Congo nog niet onder controle
Plaats een reactieInmiddels zijn 149 gevallen van ebola geconstateerd in de tweede uitbraak van ebola in de Democratische Republiek Congo dit jaar. Van hen zijn 100 mensen overleden.
Deze uitbraak van het ebolavirus, 1 augustus bekendgemaakt door het Congolese ministerie van Volksgezondheid, is niet gelinkt met de eerdere uitbraak in Congo. De locatie is Noord-Kivu, in het noordoosten van het land, nabij de grens met Oeganda en Rwanda. Van de 149 ebolagevallen zijn er 118 bevestigd, en van de 100 mensen die zijn overleden, betreft het 69 bevestigde en 31 vermoedelijke gevallen.
Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de uitbraak in een aantal plaatsen gestabiliseerd, maar zijn er nieuwe besmettingen geconstateerd in twee kleine steden. Teams met gezondheidswerkers werken aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Dit lijkt deels te lukken, zegt de organisatie. Risico’s vormen onder meer het niet goed kunnen monitoren van mensen die mogelijk besmet kunnen zijn, en weerstand in sommige gemeenschappen om behandeld te worden. ‘Het blijft belangrijk om alle aspecten die nodig zijn – voorlichting, preventie, behandeling – te versterken’, zegt de WHO in een verklaring.
Ringvaccinatie is toegepast, waarbij volgens de cijfers van vorige week ruim 10.700 mensen zijn gevaccineerd, onder wie ruim 4000 gezondheidswerkers en anderen die in aanraking kunnen komen met ebola-slachtoffer zoals grafdelvers.
In totaal zijn negentien gezondheidswerkers besmet geraakt met het ebolavirus tijdens deze uitbraak, van wie één is overleden. De arts in de stad Oicha van wie vorige maand bekend werd dat deze besmet was geraakt met ebola, is onlangs genezen verklaard, aldus een lokale woordvoerder van Artsen zonder Grenzen.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties