Diepe breinstimulatie effectief bij Tourette
Plaats een reactieDiepe breinstimulatie (DBS) doet de ernst van tics afnemen bij patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette. Dit blijkt uit een Britse prospectieve cohortstudie, waarvan de resultaten in Neurology zijn gepubliceerd.
Bij achttien patiënten met ernstige Tourette, die niet reageerden op andere therapie, werd thalamische DBS toegepast, een neurochirurgische ingreep waarbij een elektrode in de hersenen wordt ingebracht. Vijftien van hen werden twee jaar lang gevolgd. De ernst van tics nam bij al deze patiënten af.
Daarnaast verminderden ook depressieve, angstige en obsessief-compulsieve symptomen. Bij alle patiënten op één na verbeterde het subjectieve sociale functioneren. Er waren geen cognitieve verslechteringen waarneembaar.
DBS wordt al toegepast bij onder meer de ziekte van Parkinson en dystonie. Nu blijkt dat deze therapie bij Tourettepatiënten ook effectief is. Van belang bij deze mensen, van wie ongeveer 90 procent psychiatrische comorbiditeit vertoont, is dat de psychiatrische symptomen ook verbeteren. SB
Neurology 2009; 73: 1375-80
-
Hersenpacemaker 'wekt' man uit bijna-vegetatieve toestand
03 augustus 2007 -
Sluimerend bewustzijn
10 februari 2009 -
Een klein wonder
21 december 2005 -
Hersenen weten niks
07 mei 2008
- Er zijn nog geen reacties