Laatste nieuws
Achter het nieuws

Dermatoloog met covid-19 moest aandringen op test

‘Ik zie om ons heen hoezeer mensen in paniek raken’

23 reacties
Jane Barlow / POOL / AFP
Jane Barlow / POOL / AFP

Een Nederlandse dermatoloog raakte besmet met SARS-CoV-2 tijdens een bijeenkomst met internationale collega’s. Hij verbaast zich over de manier waarop de GGD te werk ging én gaat.

‘Donderdag 20 en vrijdag 21 februari was ik in München voor een wetenschappelijke bespreking met acht Europese dermatologen en zes mensen uit het bedrijfsleven. Vrijdag vloog ik terug naar huis, net als de andere aanwezigen. In de nacht van vrijdag op zaterdag, werd de Italiaanse collega uit het gezelschap ziek: covid-19. Hij had daarvoor géén symptomen. Dat wist ik op dat moment allemaal niet, ik voelde me prima en ben vrijdagnacht met mijn gezin naar Oostenrijk gereden, voor wintersport. We zaten met zijn vijven in een klein appartementje. Maandag 24 februari voelde ik me ’s avonds niet lekker: ik had het koud en ik voelde warm aan. Maar ik had twee uur lang intensief geskied en daarna onder een ijskoude douche gestaan, dus ik dacht niet aan koorts. Mijn 14-jarige zoon had de avond daarna hetzelfde: niet lekker, vroeg naar bed, warm. We waren allebei de dag erna weer in orde.’

Incubatietijd

‘Op donderdag 27 februari werd ik op de piste gebeld door de GGD, met het verhaal van die Italiaanse collega. Via het Robert Koch Instituut spoorde men alle aanwezigen bij de bespreking op. De GGD-arts schatte mijn risico op besmetting laag in, omdat ik geen symptomen had. Ik was het daarmee eens. Later dacht ik aan die mogelijke koorts die ik had gehad, maar omdat mijn zoon zo kort na mij hetzelfde had gehad, leek het zowel mij als de GGD-arts waarschijnlijker dat dat een andere oorzaak had gehad: covid-19 zou immers een langere incubatietijd hebben en luchtwegklachten moeten geven.

De volgende dag zocht ik contact met de collega’s die bij de bespreking in München waren geweest. Toen bleek dat er al tenminste vijf van de aanwezigen positief waren getest, sommigen zonder enige symptomen. Eén van hen had precies hetzelfde gehad als ik: op die maandag griepachtige verschijnselen van zeer korte duur. Die nacht, van vrijdag 28 op zaterdag 29, reden we terug naar Nederland en ging ik twijfelen: zou het dan toch? Het moest eigenlijk wel zo zijn.

Zaterdag belde ik de GGD en deed ik mijn verhaal. Op dat moment waren al zeven aanwezigen positief getest, het leek mij logisch dat ik ook moest worden gecontroleerd. Daar was de GGD het niet mee eens: volgens het protocol was er bij mij sprake van een laag risico, omdat ik geen symptomen had. Moest ik dan die maandag daarop gewoon weer aan het werk? Onder andere patiënten met een verminderde afweer gaan zien? En mijn kinderen naar school, mijn vrouw, die zich inmiddels grieperig voelde, naar werk? De GGD-arts zei toen “wat we u kunnen aanbieden is dat we u testen”. Toen brak mijn klomp; ik voelde me weggezet als een zeurpiet die een overbodige test afdwong. Ik belde niet voor mezelf, maar omdat ik niet wilde dat er een ziekenhuisafdeling of een school zou moeten worden gesloten. Uiteindelijk werd ik die zaterdag rond 12 uur ’s middags getest, maar mijn familieleden niet. Ik vroeg daar wel om, of dat ze dan in ieder geval de swab zouden afnemen, zodat ze die konden testen als mijn test positief bleek. Dat gebeurde niet. De rest moest de temperatuur in de gaten houden. Ik vroeg of mijn vrouw dan naar de winkel kon gaan om een thermometer te halen: “ja”, was daarop het antwoord. Toen brak mijn andere klomp.’

*Artikel gaat verder onder het kader.

Reactie RIVM

Een voorlichter van het RIVM laat weten dat het devies blijft om niet te testen als er geen symptomen zijn, omdat het niet zoveel zegt. De test kan immers een dag later alsnog positief zijn. Of er sprake is van symptomen, wanneer er dus een indicatie is voor testen (in combinatie met andere voorwaarden), is aan de GGD. Het RIVM stelt hiervoor richtlijnen op, de GGD maakt de afweging en heeft de professionele ruimte om daarin een eigen professionele afweging te maken. Op de vraag of op het moment dat het Robert Koch Instituut liet weten dat de dermatoloog in contact was geweest met een covid-19-patiënt, toen ook duidelijk was dat er meerdere personen al positief hadden getest, is het antwoord nee. Dat is ook niet gebruikelijk: het buitenlandse instituut laat alleen weten welke personen in het andere land (in dit geval Nederland) in contact zijn geweest met een besmette patiënt.


Misleidende informatie

‘Wanneer de uitslag zou komen, kon men mij niet vertellen. Inmiddels had ik mijn afdelingshoofd geïnformeerd – die wilde ook weten hoe het zat. De uitslag volgde pas op zondagavond 21 uur: ik had inderdaad positief getest. Dat gaf eigenlijk wel rust, want nu konden we verder, zou de rest van het gezin maandag getest worden. Maar op mijn vraag hoe lang we in isolatie moesten blijven, kwam geen antwoord. Dat vond ik vreemd: we hadden toch zien aankomen dat ook in Nederland mensen ziek zouden worden? Lag daar geen plan voor? Maandag werd de rest getest en woensdag kwam de uitslag: mijn vrouw en dochter testten negatief, de jongens en ik positief. De jongste zoon had overigens geen enkele klacht gehad. En nu? De GGD zou woensdag opnieuw komen testen, maar op donderdagochtend had ik nog niets gehoord. Wel had de GGD de scholen van mijn kinderen per brief geïnformeerd. Daarin stond: “omdat de leerling voor de vakantie geen klachten had, is er geen risico op besmetting”. Maar dat is misleidende informatie: toen ik thuiskwam van de bespreking waar ik besmet ben geraakt, hadden mijn kinderen al vakantie! Ze konden dus ook geen klachten hebben. Als ze die brief nou met mij hadden afgestemd, dan had ik dat kunnen corrigeren. En nog steeds heb ik veel vragen: wanneer volgt de volgende test, kan mijn dochter die negatief is getest al naar school?

‘Ik snap ook echt wel dat de GGD en het RIVM in een lastige situatie zitten’

Ik heb inmiddels wel met onder andere de GGD-arts een goed gesprek gehad en daar is excuus aangeboden voor die formulering van “wat wij u kunnen aanbieden”. En er is gezegd dat ze zullen proberen om meer maatwerk te gaan leveren. Ik snap ook echt wel dat de GGD en het RIVM in een lastige situatie zitten met hoge werkdruk. Toch lijkt me dat men dit had moeten zien aankomen gezien de situatie in onder meer China en Zuid-Korea. Ik zie om ons heen hoezeer mensen in paniek raken over dit virus en hoeveel onduidelijkheden er zijn. Ik snap ook dat nog niet alles rondom bijvoorbeeld transmissie bekend is, maar zeg dat dan. Zeker tegen een collega moet je daar eerlijk over durven zijn. Mijn indruk was dat zowel GGD als RIVM erg vasthielden aan protocollen en casedefinities en geen gebruikmaakten van gezond boerenverstand. Ook shared decision making is nog onbekende materie voor de GGD.’

Op maandag 9 maart is de dermatoloog weer aan het werk gegaan. Het beleid voor besmette patiënten is afgelopen weekend aangepast. Zij mogen – in overleg met de GGD – hun dagelijkse bezig­heden hervatten als zij 24 uur geen symptomen hebben.

Reactie plaatselijke GGD

Wij legden de plaatselijke GGD enkele vragen voor, onder meer of de informatie van meerdere besmettingen vanuit de bron van invloed was op de risico-inschatting, en of de GGD kan afwijken van het protocol als dat nodig wordt geacht. De arts infectieziektebestrijding liet via e-mail het volgende weten: ‘We volgen de richtlijnen die landelijk worden geboden door het RIVM. Deze bieden voldoende handvatten waar we met alle GGD’s naar handelen. Als arts handel je altijd naar wat op een specifiek moment het meest passend is. Als het nodig is, kunnen we van de richtlijnen afwijken als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld als iemand niet voldoet aan de zogenoemde casusdefinitie, maar als andere informatie zwaar weegt in de risico-inschatting. (…) Deze richtlijnen bieden richting aan overwegingen en worden toegepast in verschillende situaties; de GGD heeft hier ruimte in en heeft ook ruimte om te overleggen met het RIVM.


Lees ook


Download dit artikel (PDF)

Achter het nieuws covid-19
  • Sophie Broersen

    Sophie Broersen was journalist bij Medisch Contact van 2008 tot 2021. Na haar studie geneeskunde en huisartsopleiding ging zij als journalist aan de slag. Bij Medisch Contact schreef zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieerde zij tuchtzaken. Na haar journalistieke carrière is zij in 2021 weer als arts gaan werken.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Sorry, een woordje vergeten : De prostaglandine cascade PgE2 word getriggerd door Aldehyde concentraties van 1-20 micrMol die de Phospholipase A2 aanzwengelen.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Beste collega Bonte
    Ja dat is het probleem als je de geur van knoflook niet kan hebben. 10 meter? dat is meer dan de ruime afstand van anderhalve meter afstand te houden dat geadviseerd wordt.
    Maar u heeft mij op een idee gebracht. Als je ademgeur ...naar knoflook ruikt ofschoon je geen knoflook heb gegeten dan is dat een teken dat je een hoog selenium in je lichaam hebt.
    Selenium is nodig voor het recycling van geoxideerd glutathion naar reduced glutathion en in de schildklier van T4 naar T3. het remt de aanmaak van schildklierantigenen.
    Het werkt als sterke antioxidant en heft soms reumatoïde artritis op. IETS VOOR DE REUMATOLOGEN DIE IN DEZE PERIODE MET DE RUG TEGEN DE MUUR STAAN MET HUN DMARD's en BMARD's?. De prostaglandine cascade wordt getriggerd door concentraties 1-20 microMol door activatie van Phospholipase A2......
    Is de Coronavirus niet bestand tegen Selenium? Kijk op de zelftest op mijn website www.drtisscher.org, vragenlijstlawine no 24.

    Misschien te vroeg gejuicht : De Chinese staats Televisie heet eergisteren geopenbaard dat het militair ziekenhuis geslaagd is een recombinant vaccine tegen de Coronavirus te ontwikkelen. Naar ik begreep dat te maken heeft met het Adenovirus type 5 Vector. Het is nu met spoed in productie genomen. Wel opvallend is dat de Adenovirus species ook spikes heeft. Zijn langer en minder in aantal, geen kroonbeeld...

  • GJ Bonte

    Hofnar van het MC, Dalfsen

    Acht knollen knoflook, is het waarachtig...

    Of het tegen een vastgestelde infectie werkt, waag ik te betwijfelen. Tegen het overdragen van het virus werkt het zeker, niemand komt zelfs maar dichter dan 10 meter bij je in de buurt...

    Zeker niet... als je er af en toe een gasvormig correlaat rectaal het levenslicht laat zien.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Beste collega's
    Er word gesproken over dat het gebruik van kinine helpt tegen de coronavirus infectie.
    Weet u nog hoe de werking van de kinabast op de malaria parasiet werd ontdekt? door het water drinken uit de tuinvijver waar een kinaboom was ing...evallen ( Brazilië )
    welnu
    Ik heb de Chinese tekst van een brief die een vader schreef aan zijn dochter ( longarts te X in Brabant ) laten vertalen.
    : Ik heb dit bericht net ontvangen van de President van het Rode Kruis uit Changzhou. beste vriend.Dit is een speciaal bevel. Laat iedereen eraan denken:
    Rode suiker , gember, groene uien, knoflook ( hoe meer hoe beter ) gekookt in water om het te drinken, drink het elke dag zolang de epidemie duurt, de mogelijkheid om geinfe3cteerd te worden is bijna nul. ( Ik sla nu een onbelanrijk stuk over ).
    Dit is een persoonlijke medicamenteuse ervaring wat u tot rust zal brengen.
    Ik ging terug naar Nanyang van Wuhan op de 22 ste maan van de maan rondgang.
    De volgende dag na thuiskomst had ik koorts. Westerse medicijnen en antivirale medicatie hadden geen duidelijk effect. Op de 8ste dag verslechterde het met hoge koorts, bloederige roestkleurige hoest. Dit deed mij denken aan een recept van mijn meester ooit aan mij vertelde :
    Neem 8 knollen knoflook, plet het , doe het in 7 glazen water en laat het water 2 minuten koken. Ik dronk daarvan 2 glazen met het drab erbij en ging slapen. De volgende ochtend was de koorts verdwenen, het hoesten gaf verlichting en het sputum was wit. Ik heb dit door gegeven aan een vriend IN WUHAN die het weerdoor gaf aan anderen. Het algemeen resultaat was goed.( enz.). De combinatie met gember versterkt de werking.
    ( De biochemie van Knoflook met het versnellen van de mitochondriale activiteit, Complex V draait met 2600 toeren /min en de aanwezigheid van de voorloper van ACE1is uitgebreid bekend )
    COLLEGA'S TEST DIT UIT EN VOORKOM DAARMEE DE ONTWRICHTING VAN DE MAATSCHAPPIJ , DE OVERBELASTING VAN DE IC'S EN DE MILJARDEN KOSTENPOST UIT

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Beste Emiel
    lees mijn schrijven over het coronavirus probleem en de oplossing daarvan op www.drtisscher.org publicaties, coronavirus de baas?
    Geef daar buikbare commentaar op en als ik het begrijp wat je bedoeld ( wat vandaag waar lijkt kan morgen ...anders zijn ) laad ik het op, met je naam erbij, goed?
    Ik probeer de ontdekkingen, wereldwijd zo goed mogelijk bij te houden, zo ook de Webinars van de FMS te volgen.
    Gelukkig zit in mijn aangetrouwde familie een autochtone chinees die het Mandarijns spreekt.
    Ik spreek vloeiend Indonesisch. Zij doen daar ook interessante ontdekkingen.
    Tot horens.

  • Emile.Keuter.org

    Neuroloog p, Aruba

    Beste drtisscher.org,

    Als u uzelf wil helpen, schrijf dan in uw onnavolgbare proza een leuk stukje over 1 onderwerpje. Bijvoorbeeld die witte haren die weer kleur krijgen. Als u dat niet wil of kan: zoek hulp. Ga naar uw huisarts of als u die heef...t naar uw psychiater. Ik weet zeker dat veel elektronische lezers u dankbaar zullen zijn. Wij wensen u allen veel sterkte

  • GJ Bonte

    Hofnar van het MC, Dalfsen

    @Hakkers: Zo, Charlotte, let je wel even op? Dr. Tisscher doceert...

    Voor het geval je het niet helemaal begrijpt, dr. Tisscher heeft zijn "hypocampus" (waar die zit in het brein weet ik als neuroloog echt niet) op de "elektronische fiets" geplant..., heeft zijn lobus temporalis gemarineerd in wat naloxon en naltrexon en toen voldoende onder invloed was, onder de snelbinders van zijn "elektronische fiets" geknoopt, en fietst nu, gedragen op elektromagnetische golven in de wolken, gesteund door al zijn kegeltjes en staafjes, en vertrouwende op zijn elektro-magneto-psycho-neuro-endocrino-immuuno-metabolische GPS systeem, naar het grote niemandsland liggende tussen het gezonde verstand en dementie, of het stinkende en dampende moeras dat de rede scheidt van de psychose.

    Maarre, Charlotte, wel even opletten, hè. Hier onderwijst men de jeugd. Voor je het weet ben je ook geen geneesvrouwe meer, maar een geneesheer. Misschien is het kwaad al wel geschied, en ik zou vanavond even in de spiegel kijken of alles er nog zit wat er gisteren nog zat.

    Meneer Tisscher, ik zou naast de druppeltjes naloxon en naltrexon ook een paar druppeltjes haloperidol toevoegen. Je weet nooit waar het goed voor is. Ik hoop maar dat de landing uit de hoge elektromagnetische wolkenmassa niet al te hard is.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Over mijn onduidelijk schrijven gesproken : snappen jullie niet dat ik een hint gaf waar mogelijk het Coronavirus probleem ligt.
    DPP-IV is een enzym dat de morfine molecuul breekt. Door het bezetten van deze receptor moet gedacht worden aan dood doo...r overdosering van morfine. Is deze pathogenese onderzocht? De therapie is dan eenvoudiger : Naloxone 0,4 mg s.c , Naltrexon 50 mg p.o. of Low dosis Naltrexone 1,5 mg gtt te verhogen tot individuele werkzaamheid.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Beste Charlotte
    fijn dat je als aankomend specialist op mijn denken heb gereageerd. Ik hoop dat je een snijdende specialisme heb gekozen. Waarom?
    Ik vrees anders dat de niet snijdende specialismen met het vooruit schrijden van de trillings- ingenie...ursgeneeskunde veroorzaakt dat deze groep steeds minder te doen zal hebben.
    We hebben naast de thuis apotheek, door de kunstmatige intelligentie apparatuur nu reeds de thuis "laboratorium "en de thuis "arts" dat even duur is als een elektronische fiets, je dood micro-organismen met elektromagnetische golven e.d. ( The Cure for AlL diseases, dr Hulda Clark , ISBN 619-476-7400,(800)519-2465 )waardoor je als niet snijdende specialist alleen staande kan houden met het MNLS systeem dat gelukkig iets goedkoper is dan een nieuwe auto. Je moet dan wel thuis zijn in de wijze van menselijk reageren : de Elektro-magneto-psycho- neuro- endocrino- immuuno- metabolo- wijze van reageren. Heb besef dat ons GPS systeem boven de hypocampus ligt en het communicatiecentrum van de overige 50 netwerksystemen van het oog ( 52 inclusief kegeltjes en staafjes ) voor het anders kunnen ( door technici de Nostradamus kern genoemd ) dan de doorsnee mens, dat in de lobus temporalis moet liggen.Tot deze laatste conclusie ben ik gekomen door een kleine publicatie in het medisch Contact enkele jaren geleden naar aanleiding van de waarneming van een patiënt die een hersen infarct had in zijn lobus temporalis. Maar het kan uiteraard anders liggen. Heb je van nature een bewust contact met deze kern dan had men het al gemerkt tijds je jeugd en als je daarna medicijnen studeerde dan behoor je tot de geneesheren en ben je een TOPDOKTER waar de vorengenoemde apparatuur niet tegen opgewassen is.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Jongens
    wacht nu eerst het artikel op mijn website af en geef daarna commentaar. Dan kunnen we het onbegrip bijpraten. iedereen heeft zijn eigen kennis en wat we dachten dat waar was kan morgen anders liggen.

  • Charlotte Hakkers

    aios interne, Utrecht

    Gelukkig is de kul van meneer Tisscher zo onduidelijk opgeschreven dat waarschijnlijk niemand het voldoende zal snappen om er ook echt iets mee te doen en daarmee de (individuele) behandeling van patiënten met COVID-19 mogelijk in gevaar te brengen. ...En gelukkig is meneer Tisscher volgens zijn gequote Chinese wijsheid een lang leven beschoren.

  • Bart Bruijn

    Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk

    @Tisscher

    Hebt u geen voedingssupplementen voor begrijpelijkheid en duidelijkheid van stelling? Neem er dan eens wat.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Tisscher: Enne... Niet om het een of ander, maar de titel "collega" reserveer ik voor slechts collega's die bovendien hun waarde hebben bewezen. Je moet die als het ware een beetje "verdienen" om maar in de terminologie te blijven.

    En u hoort da...ar zeker niet bij.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Tisscher: En omdat Achmea een kwart miljoen uitkeerde aan aandeelhouders dacht u:"Ach, dan kan ik de kluit ook wel belazeren voor zo'n slordige 1.6 miljoen"? Uw kwakzalverij heeft u geen windeieren gelegd blijkbaar. U bent er in ieder geval financie...el "gezond" bij gebleven. Decency is not one of your virtues, is it?

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Aha collega Renckes, gegroet , heb ik u uit uw hol gelokt?
    U was gynaecoloog zover ik weet.
    Hoe vaak heeft u bij uw patiënten een IVF geadviseerd die mislukten doordat u zich niet hield aan de basis van geneeskunde? U weet waarschijnlijk niet wat d...e moderne term voor kwakzalverij is : inadequate geneeskunde!!
    De basis van geneeskunde? ja,ja. Daar is eindelijk op gehamerd door de nieuwe generatie van gynaecologen, zie het Fertility congres te Eindhoven 2019, maar zij bezitten niet de kennis die ik sinds 1978 heb opgebouwd. Lees nogmaals na wat ik in 1979 in het Eindhovens Dagblad heb laten schrijven.
    Trouwens wat het proces Zilveren kruis /Achmea versus ZBC Rhijnauwen betreft : Uit de jaarcijfers van Achmea 2014 stond dat bijna een kwart miljard Euro besteed werd aan bonussen en winstuitkering aan aandeelhouders . Hun computers konden niet eens ophoesten wat het verschil was aan kosten tussen de reguliere en alternatieve behandelingen en het resultaat ( door een patiënt laten testen ). De opdrachtgevers aan ZBC Rhijnauwen streefden destijds al naar wat de overheid nu van ons eist: Voorkom het ziek worden i.p.v. klachtenvrij ziek blijven ( symptomatische therapie )….

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Even voor de argeloze lezer...

    https://www.kwakzalverij.nl/tijdschrift/tijdschrift-archief-2019/hoe-tisscher-zijn-status-als-medisch-specialist-kon-behouden/

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Tisscher: Ik zou nog eens met juf gaan overleggen. Nog steeds geen touw aan vast te knopen...

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Beste Collega Bonte
    Ik heb overleg gehad met een juf van het derde jaar van het basis onderwijs hoe ik aan u de diepgaande inhoud van een wetenschappelijke mededeling kan over brengen : In een wetenschappelijke publicatie stond namelijk : ' De Coron...avirus heeft de CD26/DPP-IV receptor nodig om cellen te kunnen infecteren. Het is opvallend dat de hechting van de coronavirus op deze wijze ook de aanmaak van cd26/DPP-IV induceert". Het kan toch niet zo zijn dat in de cel plasma "collaborateurs "zitten die de cel om zeep helpen?
    Nee het omgekeerde is waar : een cel kan niet buiten de aanwezigheid van CD26 / DPP-IV receptoren. DPP-IV is nodig voor het verteren van de zeer dichte proline helix in gliadine en een polypeptide van caseïne. Het voorkomt het ontstaan van gliadine MORFINE en caseoMORFINE naast het acuut onstaan van tarwe en zuivel allergie dat je de das omdoet. Het zijn twee tot drie pijlen om je de dood in te jagen als een individu zijn afweer niet op orde heeft. Hoezo niet op orde? Behoudens de genetische variatie is de meest voorkomende oorzaak van deficiënties van nutriënten, de afname van de resorptie capaciteit in de darmen te herkennen aan het grijs worden van de haren! Het gebruik van een sterke Multi vitamine om de opname drempel te overbruggen te herkennen aan het weer zwart worden van het witte haar ( The Lancet jaren 70 of in mijn dagelijkse praktijk ) voorkomt veel ellende. De Chinees zegt : "Domme mensen gaan niet dood". De ruimtevaart techniek geneeskunde heeft sinds jaren het magnetisch patroon van de Coronavirus op software en dr. H Clark de radiogolvenfrequentie in Khz om o.a. virussen te doden in repeterende 7 minuten -9 volt apparaten. Wist u dat?. Zo niet kijk dan binnenkort op mijn website www.drtisscher.org daar cie.vws@tweedekamer.nl de wetenschappelijke beschrijving van het eerder boven vermelde, dat mevr. K Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal daarheen heeft doorgestuurd in januari 2020, heeft geseponeerd.

  • René Héman

    voorzitter KNMG,

    De afgelopen week heb ik verschillende artikelen, columns en tweets gelezen over de aanpak van het coronavirus. Er zijn artsen die vinden dat ze getest hadden moeten worden, die de maatregelen als onvoldoende zien en die vinden dat de woordvoering a...nders moet. Ik snap de zorgen, maar wil artsen vragen om de aanpak van het RIVM en de GGD’en in deze fase actief te steunen: zij zijn de deskundigen.

    Het RIVM, de GGD’en en VWS staan onder hoge druk en er wordt momenteel heel hard gewerkt. We moeten op hun deskundigheid vertrouwen, en niet alleen wij: ook bedrijven, instellingen en burgers kijken in deze spannende tijden naar het RIVM en de GGD’en en volgen hun adviezen. Als we deze situatie in Nederland onder controle willen houden, dan is breed publiek vertrouwen in deze organisaties en de bereidheid hun adviezen te volgen cruciaal.

    Het mag in tijden van ophef en sociale media wel eens anders lijken, maar gelukkig hebben we als artsen in Nederland nog steeds autoriteit. Wat wij vinden en zeggen telt voor veel mensen zwaar. Gelukkig zie ik ook mensen die hun deskundigheid in mijn ogen heel goed laten gelden, ik denk bijvoorbeeld aan neuroloog Theo van Woerkom of longarts Sander de Hosson, die op twitter goede uitleg en verdiepende informatie geeft.

    Ik denk dat het van groot belang is dat we artsen nu terughoudend zijn met eenzijdige verhalen en kritiek op het handelen van de GGD-en en het RIVM. We moeten beseffen dat deze partijen nu simpelweg geen tijd hebben om te reageren op al dan niet terechte kritiek. Dat moeten we op dit moment ook niet van ze vragen. Laten we onze kritische kanttekeningen bewaren voor de evaluatie en dan beide kanten horen. Dan kunnen we ook bekijken of een protocol wel of niet goed was.

    In deze situatie is het alle hens aan dek, ik wil mijn grote waardering uitspreken aan alle medewerkers van RIVM, GGD’en, VWS en ook aan de minister. Wij als KNMG geven hen de steun die nodig is en ik roep onze leden op om dat ook te doen.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    @Tisscher: Nu lees ik weer een reactie van u waar voor mij als normaal intelligent mens werkelijk geen touw aan vast te knopen is. Ik zou u willen suggereren om eens een tijdje tegen het SARS-CoV-2 te gaan praten, ik denk dat het virus zo vreselijk i...n de war raakt dat het subiet de infectieroute vergeet en huilend het land uitvlucht.

    Wordt het niet eens tijd dat u zich laat onderzoeken op een geheugenpoli? Of wellicht eens met een psycholoog gaat praten? Ik ben ook regelmatig in de war, maar gelukkig is dat dat tot nu toe over het algemeen slechts tijdelijk, maar als ik uw stukjes lees ga ik me werkelijk zorgen maken.

    Het is maar een suggestie, hoor.

  • Dick Lindhout

    Hoogleraar-em medische genetica, Leiden

    Het beleid van het RIVM is tot en met vandaag vooral bepaald door beperkte testcapaciteit. Dit verklaart het uiterst restrictieve beleid ten aanzien van indicaties voor testen. Nu zou dit geaccepteerd kunnen worden als men van meet af aan duidelijkhe...id had verschaft over dat te verwachten tekort en had aangegeven hoe men alles op alles had gezet om de testcapaciteit ruim toereikend te maken. Maar pas vandaag 6 maart wordt dit min of meer toegegeven.

    Zelf 28 februari teruggekeerd van korte wandelvakantie in de bergen van Andalucia, heen en terug via Málaga airport met per dag vier-vijf vluchten vanuit Noord-Italië en veel hoestende en niezende airport-gangers. Op 29 februari begonnen de eerste zekere symptomen van "griep", met een ernst die ik de laatste 10-15 jaar niet meer zo heb meegemaakt. Voor alle zekerheid en op eigen intitiatief mezelf in thuisisolatie gezet. Via huisarts verwezen naar GGD-HM: voldoet niet aan strikte RIVM criteria waaraan de GGD zich wil houden, en (desgevraagd) "vanwege te kort aan testcapaciteit".
    Hiermee mist men de kans om een eventuele nieuwe verspreidingsroute via een hub als Málaga tijdig op te sporen en te stoppen.
    Het restrictieve testbeleid heeft er ook toe geleid dat inmiddels vijf ziekenhuisafdelingen een opnamestop moesten afkondigen vanwege te laat gediagnostiseerde patiënten die nota bene vanwege luchtwegklachten op de IC waren opgenomen. Met verdere verspreiding en beperking van zorgcapaciteit tot gevolg. Geen "pure pech" maar gevolg van beleid.
    Gelet op mijn rochelend hoesten en algemeen onwel bevinden, maar zonder koorts (heb ik bijna nooit), niet afkomstig uit een der door RIVM genoemde risicogebieden, en niet bekend met contact met COVID-19 bevestigde patiënt, zal ik uit voorzorg mijn thuisisolatie nog zeker een week voortzetten.

  • Rene Tisscher

    Reumatoloog, niet praktiserend, wel als Arts Integrale Geneeskunde, Oosterhout NB

    Ik had eind januari 2020 de tweede kamer een kopie gestuurd van mijn antwoord over de vraag die voeding supplementen importeur had. het ging over het probleem of je tijdens een Corona infectie DPP-IV mocht gebruiken. Ik wees haar erop dat de DPP-IV ...als receptor voor de Covid-19 de zwakke plek van de coronavirussenstam is en tegelijk ook een dodelijk is kant heeft.
    Een zwakke plek? : wel gebruik tijdens de klachtenperiode DPP-IV tabletten. Het neutraliseert de hechtingscapasiteit van het virus aan de lichaamscellen. De cellen kunnen niet geinfecteerd worden. Alle tij d voor de macrofagen om de corona virus om zeep te helpen als de corona virus geen NAGALASE produceerd.
    Een dodelijke kant? : Wel als het individu een verzwakt immuun systeem heeft en de corona virus ongebreideld zich kan vermenigvuldigen en zodoende de DPP=IV receptoren verzadigd dan wordt je acuut allergisch voor tarwe en zuivel producten met astma aanvallen e.d. ( kent u de bijsluiter van Tarwe en zuivel producten o.a. acute dood ? ) waarin je blijft steken als je niet weet dat DPP-IV bij de drogist en reformhuizen over de counter verkrijgbaar en sinds de jaren 90 voor de behandeling o.a. Autisme is.
    Voorkom een zwak immuun systeem : heel eenvoudig ook al bekend sinds de jaren 80 : ( the Lancet ): gebruik een one daily Multi vitamine en mineraal tablet, vooral als je AL GRIJS BENT/ GRIJS HAAR HEBT!!!!! een teken dat de darmen niet meer alles goed opnemen. De functie stoornissen die de tekorten geven noemt the men in the street :OUDERDOMSKLACHTEN.

  • Ariette Sanders

    Huisarts, Driebergen

    Hoe herkenbaar.
    Op maandag 24 februari nam een oudere maar vitale patiënte contact op met klachten van koorts en benauwdheid sinds 20 februari. Zij is woonachtig in Veneto op 8 km van een plek met bevestigde besmetting. Op advies van de GGD hoefde ...zij niet getest want de kans op besmetting was te klein en ze kon dus gewoon gezien worden op de praktijk. Enkele dagen later voldeed ze wel aan de casusdefinitie maar was testen nog steeds niet nodig want haar klachten waren ontstaan voor de bevestigde verspreiding. Vrijdag avond werd ik niet lekker en kreeg milde luchtwegklachten (loopneus en hoesten). Zaterdag voor mijn dienst overlegde ik met de lokale GGD. Testen was niet nodig besloot men na uitgebreid overleg. Ik kon veilig voor mijn patiënten aan het werk.
    Hoewel ik begrijp dat je niet onnodig veel wil testen heb ik me toch ook wel wat verbaasd over het gering aantal geteste personen die week in Nederland. Bruins had het over 50 en later 60 gevallen.
    Inmiddels wordt er ruimer getest, is mijn patiënte genezen en kijk ik met belangstelling naar het beleid van RIVM en GGD. Een lastige en leerzame klus.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.