Laatste nieuws
Durk de Vries
1 minuut leestijd

De betekenis van titulatuur (2)

Plaats een reactie

Mijn aanvankelijke enthousiasme bij lezing van de brief van collega Rossen sloeg halverwege zijn relaas om in verbazing (MC 8/2010: 360: De betekenis van titulatuur). Kennelijk heeft hij zich als aios, iedere keer als er uitgebreid overleg plaatsvond over een verwijzing, enorm aangevallen gevoeld. Hij raakt hiermee aan een centraal punt in de huidige omslag in het denken over het bewaken van de patiëntveiligheid rondom intercollegiaal overleg.

De meeste artsen van mijn generatie (derdejaars aios) weten dat uitgebreide navraag over een te verwijzen patiënt niet is bedoeld als pedante terechtwijzing. Samen met de geraadpleegde collega geef je vorm aan het doorverwijzen als zodanig, waardoor je leert en groeit. Als je duidelijk laat merken dat je ‘in opleiding’ (i.o.) bent verdien je het om een gesprek te voeren waarin minder aannames plaatsvinden. Als het goed is, lijken dit naarmate je opleiding vordert steeds vaker open deuren die moeten worden ingetrapt, waardoor het verlangen naar het afschudden van die twee letters, i en o, steeds toeneemt.

Collega Rossen was duidelijk al beledigd toen hij nog in opleiding was, wat de sfeer van de verwijzingsgesprekken niet ten goede zal zijn gekomen. Bovendien is hij alsnog dubbel beledigd nu hij zich samen met degenen aan de andere kant van de poort die hij mag bewaken eindelijk van de aannames mag bedienen die horen bij de titel ‘huisarts’.

Als aios besteed je per definitie meer tijd aan overleg dan strikt noodzakelijk, om het verwijzingsproces te verhelderen en de kans te krijgen te bewijzen dat je weet waarover je het hebt. Persoonlijke krenkbaarheid staat het verdienen van de titulatuur uit de aanhef in de weg, en heeft in de moderne opleiding tot medisch specialist geen plaats.

Utrecht, februari 2010
dr. Durk de Vries, aios maag-darm-leverziekten

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.