Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Nieuws

Contrastvloeistof met olie bevordert vruchtbaarheid

Plaats een reactie

Het gebruik van een contrastmiddel op basis van papaverolie voor hysterosalpingografie bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Volgens een publicatie in NEJM gebaseerd op onderzoek in 27 Nederlandse ziekenhuizen (eerste auteur Kim Dreyer, onderzoeksleider: Ben Mol) ligt het aantal zwangerschappen na deze procedure ruim 10 procent hoger dan bij het gebruik van een contrastmiddel op waterbasis.

Aan deze zogeheten ‘H2Olie’-studie, opgezet door medewerkers van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het VUmc, namen ruim 1100 vrouwen deel. Alle vrouwen ondergingen hysterosalpingografie (HSG). Bij de helft werd dit uitgevoerd met een standaard waterhoudend contrast; bij de andere helft met oliehoudend contrast Lipiodol Ultra-Fluid: H2Olie. Dit laatste middel bevorderde het aantal succesvolle zwangerschappen binnen zes maanden na het HSG. Dat aantal was bij gebruik van oliecontrast 40 procent; bij het gebruik van waterhoudend contrast bedroeg het aantal succesvolle zwangerschappen 29 procent.

Dat het onvruchtbaarheidsonderzoek met behulp van hysterosalpingografie niet louter diagnostiek is, maar ook de kans op een zwangerschap vergroot, werd al langer vermoed. Eerdere studies suggereerden dat HSG leidt tot drie keer zoveel zwangerschappen in de maanden erna. Maar over het antwoord op de vraag in hoeverre het type contrastvloeistof daarbij een rol speelt, bestond tot dusver geen duidelijkheid. Soms leek vloeistof op oliebasis beter, soms ook niet. Het onderzoek van Dreyer e.a. maakt aan die onzekerheid een eind.

De onderzoekers vermoeden dat met het doorspuiten van de eileiders afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders wordt weggespoeld en vervolgens een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder tot stand komt.

Onderzoeksleider Ben Willem Mol (ook verbonden aan de Universiteit van Adelaide in Australië) vindt het tijd om oliecontrast standaard te gebruiken bij HSG. 90 procent van de Nederlandse klinieken werkt nu met het middel op waterbasis. Hij vindt ook dat zorgverleners en verzekeraars moeten overwegen om het onderzoek aan vrouwen met een onvervulde kinderwens aan te bieden voordat wordt gestart met ivf. De oliemethode (ca 150 euro) is bovendien een stuk goedkoper dan een ivf-behandeling (ongeveer 3000 euro). ‘In de H2Olie-studie bleek dat bij een kleine groep vrouwen (2-3%) beide eileiders dicht waren; deze groep vrouwen heeft wel een indicatie om direct te starten met ivf,’ zegt hij in een toelichting.

De beroepsvereniging voor gynaecologen, NVOG, zegt in het AD dat deze studieresultaten worden meegewogen bij de herziening van de richtlijn. Vooruitlopend daarop verwacht de NVOG dat de behandeling ‘ongetwijfeld laagdrempeliger zal worden aangeboden’.

Overigens is onderzoeker Ben Willem Mol er zo goed als zeker van dat hijzelf (en zijn jongere broer) ‘oliebaby’s’ zijn. Mol is geboren in 1960 toen oliecontrast nog het standaard contrastmiddel was voor het testen van de eileiders, en dat heeft zijn moeder indertijd laten doen.

nejm, doi: 10.1056/NEJMoa1612337

print dit artikel
Nieuws
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties