Consult van autisme-expert bij huisarts
1 reactieVolwassenen met autisme wachten vaak jaren op de juiste diagnose en behandeling. Een consult door een gespecialiseerde psychiater bij de huisarts kan dit verbeteren. Dit adviseert een autisme-werkgroep aan VWS-staatssecretaris Martin van Rijn.
Bij volwassenen met autisme duurt het gemiddeld acht jaar voordat ze de juiste diagnose krijgen, dat is jaren langer dan bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’ heeft laten doen. Hiervoor zijn 814 dossiers bekeken van twee in autisme gespecialiseerde instellingen: het dr. Leo Kannerhuis en Karakter.
Mensen met autisme krijgen vaak eerst een andere diagnose. Die vervalt soms als het autisme herkend is, maar er is ook vaak sprake van comorbiditeit. Gelukkig is dit probleem de laatste jaren wel minder erg geworden, volgens de werkgroep. Voor 2000 doorliepen mensen gemiddeld zeven trajecten voor ze bij de juiste hulpverlener kwamen, en in 2009 waren dat er nog vier.
Het zou helpen als gespecialiseerde psychiaters gastconsulten zouden houden bij de huisarts, adviseert Wouter Staal, een van de onderzoekers en kinderpsychiater in het Radboudumc. Volwassenen met autisme worden dan waarschijnlijk sneller herkend. Voor mensen met autisme moeten we af van het eerste-, tweede- en derdelijnsdenken, bepleit Staal. ‘Anders ligt onder- en overdiagnostiek op de loer. Dit veroorzaakt onacceptabel veel leed en onnodige kosten.’
Vrijdag is het advies overhandigd aan de staatssecretaris. De werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’ was ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid.
Heleen Croonen
Lees ook:
- Tv-documentaires over autisme: Het beste voor Kees & De regels van Matthijs (28 mei 2014)
- Patricia van Wijngaarden: ‘Vrouwelijk autisme is wat minder bizar’ (07 december 2012)

Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Ik kan mij niet voorstellen hoe dit zou moeten helpen! Als dit de oplossing zou moeten zijn, bij welke patiënten dan? Zou die psychiater niet beter gewoon in de psychiatrische (-logische) praktijk kunnen rondlopen? Als deze bij mij in de praktijk (ik... heb overigens nu al een kamer te weinig) moet komen te zitten voor alle patiënten die ik al of niet doorstuur, dan heeft hij nogal wat te doen.
Het is juist de triage die de bottle neck is. En die bottle neck zit ook al vóór deze nieuwe functionaris.
Graag hoor ik dat ik ongelijk heb en waarom, maar ik denk dat dit bepaald niet goed doordacht is.