Laatste nieuws
Twan van Venrooij
1 minuut leestijd
Wetenschap

Beter inleiden dan afwachten

Plaats een reactie

Bij zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk of pre-eclampsie is het in de à terme periode (van 37 tot 42 weken) beter om de zwangerschap in te leiden dan om af te wachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Corine Koopmans van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op 12 januari op de bevindingen die al eerder in The Lancet zijn gepubliceerd.

Kern van het promotieonderzoek van Koopmans was de HYPITAT-studie. Daarin werd bij vrouwen met een verhoogde bloeddruk of pre-eclampsie een afwachtend beleid vergeleken met het inleiden van de bevalling. Het onderzoek wees uit dat het inleiden van de bevalling de kans op complicaties bij de moeder verkleint. Bij de 756 vrouwen die aan het onderzoek deelnamen daalde de kans op complicaties van 44 naar 31 procent. Ook nam het aantal keizersneden af van 19 tot 14 procent. Het opwekken van de bevalling had geen negatief effect op de gezondheid van het kind.

Het inleiden van de bevalling bij een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging wordt opgenomen in de Nederlandse richtlijn. In Nederland heeft de landelijke samenwerking in het kader van de HYPITAT-studie inmiddels geleid tot een stijging van het percentage inleidingen bij deze groep vrouwen van 58 naar 67 procent, en is het percentage vrouwen met een ernstige complicatie ten gevolge van een verhoogde bloeddruk afgenomen van 0,85 tot 0,19 procent.

Twan van Venrooij

The Lancet, 19 September 2009, 374 (9694): 979 - 988,

Lees ook:

  • Meer nieuws

Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
Wetenschap zwangerschap bevalling
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.