Laatste nieuws
Wetenschap

Beetje koelen na reanimatie volstaat

Plaats een reactie

Na een hartstilstand is het niet nodig om patiënten tot 33 graden te koelen. Koelen tot 36 graden is net zo effectief. Dit stellen Niklas Nielsen e.a. in de New England Journal of Medicine op basis van een internationaal multicenteronderzoek.

De onderzoekers includeerden 950 patiënten die op de ic terechtkwamen na een hartstilstand die buiten het ziekenhuis was ontstaan. Bij hen werden twee koelstrategieën vergeleken. De koudste aanpak had geen voordeel boven de 36-gradenaanpak als het ging om mortaliteit of neurologische uitkomst.

Eerder onderzoek liet zien dat koelen tot 32-34 graden het neurologisch functioneren en de mortaliteit wel positief beïnvloedde. Commentatoren Jon Rittenberger en Clifton Callaway noemen een aantal redenen die kunnen verklaren waarom deze nieuwe resultaten zo afwijken. Zo werd in de oude studies koelen vergeleken met niet koelen. In de nieuwe trial is daar geen sprake van: er is bij alle patiënten voor gezorgd dat de temperatuur niet opliep. Daarnaast is de ic-zorg voor patiënten die een hartstilstand hebben overleefd sowieso fors verbeterd, waardoor de te behalen winst kleiner werd.

Sophie Broersen

N Engl J Med 2013, doi: 10.1056/NEJMoa1310519 en doi: 10.1056/NEJMoa1312700

Lees ook:


© Thinkstock
© Thinkstock
Wetenschap neurologie reanimatie intensive care
  • Sophie Broersen

    Sophie Broersen was journalist bij Medisch Contact van 2008 tot 2021. Na haar studie geneeskunde en huisartsopleiding ging zij als journalist aan de slag. Bij Medisch Contact schreef zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieerde zij tuchtzaken. Na haar journalistieke carrière is zij in 2021 weer als arts gaan werken.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.