Bacteriële hersenvliesontstekingen nemen af
Plaats een reactieHet aantal gevallen van bacteriële meningitis bij Nederlandse volwassenen is de laatste jaren sterk afgenomen door het vaccineren op kinderleeftijd. Daarnaast zorgt de behandeling van zieken met dexamethason voor een aanzienlijk betere prognose. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum, dat vorige week verscheen in The Lancet Infectious Diseases.
De auteurs onderzochten de gegevens van 1412 volwassenen die een bacteriële meningitis doormaakten tussen 2006 en 2014. Ze keken hierbij naar de incidentie en de kenmerken van de ziekteverwekkers in relatie tot het beloop en de prognose. In acht jaar tijd nam de incidentie af van 1.72 naar 0.94 per 100.000 volwassenen per jaar. Dit is volgens de onderzoekers hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het vaccineren op kinderleeftijd, aangezien de grootste afname werd gezien bij de serogroepen die zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De twee meest voorkomende veroorzakers waren Streptococcus pneumoniae (72 procent) en Neisseria meningitidis (11 procent). Door de inentingen zijn deze bacteriën minder in omloop en komt de ziekte bij zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden minder voor.
In tegenstelling tot andere studies, was er nu geen sprake van serotype-replacement. Dit is de toename van niet-vaccinserotypen als gevolg van het verdwijnen van serotypen die wél onderdeel zijn van het vaccin. De studie toonde ten slotte aan dat de behandeling van de bacteriële meningitis met het corticosteroïd dexamethason heeft gezorgd voor een significante vermindering van sterftegevallen onder volwassenen.
Emma Zandee
http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(15)00430-2

- Er zijn nog geen reacties