Administratieve regeldruk is onveranderd groot
Plaats een reactieDe regeldruk door verplichtingen die de overheid oplegt, is sinds de komst van het Kwaliteitsinstituut met 20 procent gedaald. Maar omdat ook andere instanties om informatie vragen, is de totale hoeveelheid te verstrekken gegevens nog altijd gigantisch.
Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het Kwaliteitsinstituut, uitgevoerd door Sira Consulting. Minister Schippers heeft het rapport vandaag aan de Eerste Kamer gestuurd. De onderzoekers onderscheiden informatieverplichtingen die de overheid oplegt en informatievragen van anderen. De hoeveelheid aan de overheid te vertrekken gegevens is de laatste twee jaar met ongeveer 20 procent afgenomen vergeleken met de jaren 2007 tot 2012, toen het programma Zichtbare Zorg nog draaide. Dat komt, zeggen de onderzoekers, doordat de te beantwoorden vragensets zijn opgeschoond en een aantal indicatoren is geschrapt.
Nog altijd veel te hoog, daarentegen, zijn de lasten van het aanleveren van kwaliteitsgegevens aan bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg, DICA, zorgverzekeraars of het Kwaliteitsvenster van de NVZ. ‘Er is sprake van een enorme stapeling van parallelle gegevensuitvraag’, stellen de Sira-onderzoekers. Zeker de uitvraag door zorgverzekeraars is verveelvoudigd, waarbij soms per ziekte per verzekeraar verschillend indicatoren worden uitgevraagd. Het leveren van kwaliteitsgegevens heeft ook tal van consequenties. Zo worden er tijdens zorginkoop en contractering financiële consequenties aan verbonden, worden er op grond van de gegevens vaak aanvullende werkzaamheden verwacht en kan imagoschade optreden.
Het Kwaliteitsinstituut probeert de eisen zoveel mogelijk te kanaliseren, bijvoorbeeld in het register; dat moet gaan functioneren als een overzichtelijke en actuele beschrijving van wat goede zorg is en welke kwaliteitseisen gelden.
In haar begeleidende brief belooft minister Schippers dat ze de Tweede Kamer binnenkort zal informeren over haar aanpak van de regeldruk.
Joost Visser
Het onderzoek van Sira Consulting
Lees ook:
- IGZ en verzekeraar moeten niet dubbel controleren (20 november 2014)
- Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen: ‘Wie het goed doet, hoeft voor ons niet bang te zijn’ (13 november 2014)
- ‘Administratie verdringt zorg voor patiënt’ (27 januari 2014)
- Kwaliteit meten nuttig maar tijdrovend (21 januari 2011)

- Er zijn nog geen reacties