Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
web

Web: Brain at rest - Martijn Steenwijk

Plaats een reactie
Sleeper Cell
Sleeper Cell

In zijn video Brain at rest combineert Martijn Steenwijk verschillende methoden van beelddiagnostiek en visualisatietechnieken en vertaalt hij hersenactiviteit naar muziek. Dat resulteert in een prachtige beeldenreeks op het grensvlak van wetenschap en kunst. Steenwijk won er de tweede editie van Art of Neuroscience mee.

Een andere fraaie inzending voor de wedstrijd is bijvoorbeeld Sleeper Cell van Johan Winnubst, die de ontwikkeling van de contactpunten tussen zenuwcellen op gestileerde wijze belicht. Zijn beeld toont een stuk dendriet waar signaal is gemeten aan twee synapsen die gelijktijdig actief waren. Het werkstuk van Stefan Hoyng heet Organized Chaos en doet denken aan de dynamische schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock. Maar de gelijkenis is oppervlakkig: Hoyngs werk betreft menselijk ruggenmerg dat veertien dagen in kweek is gehouden en voor verschillende functionele markers is gekleurd. Bekijk het eens, al die ingenieuze, stiltstaande en soms ook bewegende neurale kunst. HM

De video’s zijn te zien via http://vimeo.com/38487930 en http://aon.nin.knaw.nl.

Trailer van Brain at rest

Brain at rest (HD-versie)

from

KNAW

on

Vimeo

.

Meer webtips: Scoop - Web

Organized Chaos
Organized Chaos
print dit artikel
Media en cultuur
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties