Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Sint-bernard met sepsis

Plaats een reactie

Je zult het in een dierenartsenpraktijk niet vaak aantreffen en als dat wel het geval is, dan meestal in een zodanig vergevorderd stadium dat er weinig hulp meer te bieden is.

Chouf, een sint-bernard van 5 jaar, kwam na een vakantie terug uit de kennel. Hij was vermagerd en ging zienderogen achteruit. Hoge koorts en braken deden in eerste instantie een gastro-intestinale oorzaak vermoeden. Antibiotica en ontstekingsremmers verminderden de koorts, maar er ontstonden uitdrogingsverschijnselen en in een later stadium sterk gestoorde nierfuncties.

Met behandeling door dagelijks intraveneus vocht, antibiotica, en vitaminen/antibraakmiddelen stabiliseerde de situatie. Duidelijke vooruitgang bleef echter uit. Hoe gelukkig ben je dan als hondenbezitter als je een vriendin hebt die anesthesioloog is en hart voor honden heeft, en een dierenarts die bereid is alles in overweging te nemen in het belang van de hond.

Bij patiënten met ernstige sepsis op de ic, die onvoldoende reageren op ingestelde therapie met intraveneus vocht, antibiotica en vasopressoren, kan de behandeling worden ondersteund met corticosteroïden. Er is vrijwel geen veterinaire literatuur over toediening van cortison bij sepsis terug te vinden.

Toch besloten we, in goed onderling overleg tussen dierenarts, anesthesioloog en eigenaars, een poging te wagen. Al na de eerste dosis knapte Chouf aanzienlijk op. Vervolgens kreeg hij gedurende vier dagen hydrocortison 3 dd 100 mg i.v. in combinatie met zeer veel natriumchloride-infusen met glucose.

Met heel veel geduld van zowel dierenarts als eigenaars is Chouf langzaam maar gestaag opgeknapt en nu volledig hersteld en een erg vrolijke sint-bernard.

E. Bouman, anesthesioloog-intensivist
G. Gigase en M. Gigase-Rodenburg, dierenartsen
H. Simons en R. Vanderbroeck, gelukkige ‘baasjes’


  • Meer lezersbijdragen over dieren

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
print dit artikel
antibiotica
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties