Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
17 augustus 2011 1 minuut leestijd
Federatienieuws

Regionale bijeenkomsten Toekomstvisie huisartsenzorg 2022

1 reactie

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hebben huisartsen uitgenodigd om mee te denken over de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 die in 2012 zal verschijnen. Ondanks de grote zorgen die er op dit moment zijn over de aangekondigde bezuiniging op de huisartsenzorg, willen de beroepsorganisaties met hun leden discussiëren over de huisartsenzorg van de toekomst.

De huidige visie is aan actualisering toe: ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij plaatsen de huisartsen voor een aantal fundamentele vragen. In de toekomstvisie wordt duidelijk gemaakt waarvoor de huisartsenzorg staat en in de toekomst wil staan. Ook zet de toekomstvisie de koers uit voor de beleidsontwikkeling en belangenbehartiging van de beroepsgroep.

Visie met, voor en door huisartsen

Een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van LHV, NHG en IOH (Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde) werkt aan de actualisering van de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2012 met de focus op 2022. Maar: de nieuwe toekomstvisie wordt niet verzonnen vanachter een bureau in Utrecht. De inbreng van huisartsen uit het hele land is van groot belang. De projectgroep wil graag vanuit het veld horen welke keuzes de beroepsgroep zou moeten maken voor de toekomst van het vak.

Principiële keuzes en scenarios

Tot nu toe heeft de projectgroep in kaart gebracht met welke vaste gegevens en variabelen we te maken hebben in de komende tien jaar in samenleving en zorg. In de huidige fase van het proces krijgen de deelnemers aan de regionale bijeenkomsten enkele principiële keuzes voorgelegd. De uitkomsten van de discussies zijn de basis voor de ontwikkeling van een aantal scenario’s voor de huisartsenzorg in 2022. Een van deze scenario’s zal de basis vormen van de visie van de beroepsgroep op de huisartsenzorg in 2022. De doelstelling is om begin 2012 een Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 te presenteren.

Lees meer op www.tkv2022.nl.

Zie ook:

 • Dossier Huisartsenkorting

print dit artikel
Federatienieuws huisartsenkorting
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • Bart Adèr, Huisarts, Rotterdam 09-05-2012 00:00

  "Tot grote vreugde van de automatiseringsindustrie staat de computer centraal in de huisartsenzorg.De patiënt is teruggebracht tot vragenlijsten en meetgegevens, die alle zorgvuldig in het huisartsinformatiesysteem (HIS) worden geregistreerd. Deze gegevens kunnen al dan niet anoniem worden uitgewisseld. Het is voer voor computernerds, cijferfetisjisten en control-freaks van automatiseringsbedrijven, wetenschappelijk onderzoekers, zorgverzekeraars en advocatenkantoren.

  Maar hoe registreer je een Rotterdammer die komt omdat hij zich beroerd voelt? Hoe standaardiseer je het gegeven ‘beroerd’? Welk gestandaardiseerd behandelprotocol moet uit het HIS rollen? Ik zie geen elektronisch voorschrijfsysteem met als advies: empathie, luisterend oor, welgemeend advies, troostende tissue, schouderklopje. Hoe hou je in al die protocollen en registratielijsten het overzicht over wat de patiënt voelt en beleeft?

  De automatisering in de zorg is het verst doorgevoerd in juist die sector, waarin de patiënt als persoon centraal moet staan.

  Ik vrees dat de uitkomst van de LHV Toekomstvisie Huisartsenzorg 2012 vooral valt te vergelijken met het lang geleden beschreven horrorscenario 1984 van George Orwell. Krijgen, na minister Schippers, straks de LHV en het NHG de Big Brother Award van Bits of Freedom?

  De Toekomstvisie 2022 wordt nu ontwikkeld. Mijn visie: de variabiliseringsgelden 2022 worden ingezet om bij de huisartsen de Groene Kaart te implementeren."