Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
01 juli 2009 1 minuut leestijd
Praktijkperikel

Medicijnen in de verbrandingsoven

8 reacties

Zuinig opgevoed als ik ben – mijn moeder warmde zelfs oude thee op – stoor ik me aan de grootschalige vernietiging van onaangeroerde geneesmiddelen. Patiënten denken soms nog, naïef genoeg, dat de apotheker iets moois doet met overgebleven verpakkingen. Maar wij weten wel beter. Dat is natuurlijk correct en veilig en verantwoord, want er zal maar eens iemand onzichtbaar cyaankali in de blisters hebben geïnjecteerd. Zonde is het echter wel.

Daarom heb ik ruim een jaar geleden besloten op enkele vacante schappen in mijn archiefkast een klein geneesmiddelenredistributiecentrum te vestigen. Als internist ben ik niet gebonden aan farmaceutische regelgeving. Ik kan geen licentie verliezen die ik niet heb. Ik vraag mijn patiënten overgebleven verpakkingen mee te brengen, peuter het etiket met naam eraf, en geef het, met inachtneming van uiterste verbruikdatum, mee aan een volgende patiënt die het middel gebruikt.

Mijn patiënten vinden het een uitstekend initiatief waaraan ze van harte meewerken. Soms neem ik tijdens een consult dankbaar zestig dure pillen in ontvangst om ze bij het volgende alweer te kunnen uitdelen. Niemand trekt een vies gezicht (in mijn aanwezigheid althans), als ik ze verzeker dat het uitstekende middelen zijn die volstrekt onaangeroerd zijn gebleven door de vorige gebruiker.

Ik heb nu een jaar lang bijgehouden hoeveel euro’s er vanaf mijn schappen zijn bespaard. In totaal heb ik voor ruim 16.000 euro gerecirculeerd. Dat lijkt veel, en dat is het ook. Nu moet ik wel toegeven dat ik, als internist-oncoloog, nogal grossier in gepeperde pillen.

Capecitabine, aromataseremmers, soms een groeifactor, sorafenib en sunitinib zitten in mijn arsenaal. En dan loopt het snel op. Niettemin blijkt hieruit dat, met instemming van donoren en ontvangers, overgebleven geneesmiddelen een beter lot kunnen krijgen dan de verbrandingsoven van de apotheek.

Als iedereen iets dergelijks zou doen, zouden we miljoenen kunnen besparen. En daar kunnen we dan weer mooi dure geneesmiddelen van voorschrijven.

Lees ook:
>>Arts op matje voor redistributie medicijnen
>>Hergebruik geneesmiddelen geen oplossing
>>Geneesmiddelen hergebruikt

print dit artikel
Praktijkperikel
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • Riet Hanekamp-Koopman, Zevenaar 31-08-2009 00:00

  "Deze casus is recent in de landelijke pers breed uitgemeten ,als ik me niet vergis.Ik vind het onbegrijpelijk dat een goed bedoelde poging de kosten van de gezondheidszorg te beperken zo wordt bestraft.Ik waag te betwijfelen of elke apotheker alles vernietigt of toch ook wel eens recycling toepast.
  Ik heb daar geen bezwaar tegen,mits de baten niet ten goede komen aan de apotheek,maar aan de " gemeenschappelijke" middelen.
  Daarnaast is het voorschrijven/in porties afleveren bij ernstig zieke mensen ook te verbeteren,denk ik."

 • Louk Vencken, Asten 27-08-2009 00:00

  "Niet gebruikte, kennelijk onaangeroerde medicijnen in de originele verpakking opsturen naar apothekers in ontwikkelingslanden. Kom op Nederlandse apothekers, daar moet toch een bruikbare modus voor gevonden worden.
  Elke andere oplossing lijkt mij beter dan verbranden."

 • H, Den Haag 19-07-2009 00:00

  "Dit is wel een opmerkelijke zaak: een internist die tabletten terugvraagt in het kader van verspilling, terwijl dezelfde internist patienten herhaalrecepten meegeeft voor een jaar.......Dus een advies: schrijf minder voor en ga vooral niet als internist voor apotheker spelen, want dat is veel te gevaarlijk. Er dient nl. bewaakt te worden op interacties, overdoseringen en dubbelmedicatie. Dat kunt u als internist vanachter uw bureau echt niet doen, want daar heeft u de middelen en de kennis niet voor. M.n. niet als het middelen betreft als capecitabine! Dus dokters: schrijf minder tabletten voor en instrueer patienten om overgebleven geneesmiddelen in te leveren bij de apotheek!"

 • dr G.L. van Rijk-Zwikker, HEEMSTEDE 15-07-2009 00:00

  "Voor een huisartsen praktijk voor onverzekerden heb ik een periode geneesmiddelen mogen uitzoeken welke door het verpleegtehuis geretourneerd zouden wordenn. Opvallend was de grote hoeveelheid medicijnen per patient die werden (voorgeschreven ) en afgeleverd. De apotheek levert wel dagelijks af! Daarnaast wordt een even groot deel van recente datum ongeopend retour gestuurd, frequent van de zelfde dag. Per week wordt voor ongeveer 1000 euro vernietigd waarvan zeker een kwart zeer bruikbaar is. De apotheker heeft er persoonlijk op toegezien dat dit patienten en personeels initiatief werd geblokkeerd. "

 • L. Gubbi, IJsselstein 11-07-2009 00:00

  "Ik heb gisteren met tegenzin een grote zak verschillende medicijnen bij de apotheek ingeleverd die allen nog lang de houdbaarheidsdatum niet hadden overschreden. Zij waren van mijn partner die kortgeleden aan prostaatkanker is overleden. Het opruimen van persoonlijke zaken is al moeilijk genoeg. Ik probeer alles een goede bestemming te geven. Kleding en oude brillen vinden een tweede bestaan. Voor 100-en euro's medicijnen laten vernietigen gaat mij aan het hart. Hoeveel zal dit de samenleving wel niet kosten, zeker in onze vergrijzende maatschappij.Kwam daar maar eens een goede oplossing voor. "