Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Heleen Croonen
04 januari 2011 1 minuut leestijd
Nieuws

Artsen vrezen herhaling Q-koorts

Plaats een reactie

Het gevaar voor slecht management bij uitbraak van zoönosen blijft bestaan, ondanks de aanbevelingen van de commissie Van Dijk. Dat vrezen arts-microbiologen en een vaatchirurg uit Eindhoven en omgeving. Het rapport van de commissie geeft volgens hen een goed overzicht van wat er precies is gebeurd sinds de uitbraak van de Q-koorts, maar zegt niet hoe het beter moet.

De aanbeveling van de commissie om bij een nieuwe uitbraak alle organisaties erbij te betrekken, heeft bijvoorbeeld weinig meerwaarde, aldus de artsen. Bij de uitbraak van de Q-koorts in 2006 zijn alle organisaties bij de zaak betrokken, maar toch gebeurde er te weinig. ‘Dit was het moment waarop actie ondernomen had moeten worden. Wij zien niet in hoe met de huidige aanbevelingen van de commissie dit anders zou zijn gelopen’, aldus de artsen. ‘Daadkrachtige actie hangt nog steeds af van toeval, de juiste personen met voldoende kennis van zake, gezag en statuur.’

Ook de geitenhouderij heeft te weinig aandacht gekregen van Van Dijk. De Q-koorts stopte na het ruimen van de geiten in 2009, maar toch heeft de commissie de verspreiding van de epidemie binnen de geitenhouderij niet tegen het licht gehouden. Daardoor ontbreken aanbevelingen over een fok- en vervoersverbod en een mestuitrijbeperking voor verdachte bedrijven, zoals gebruikelijk in het buitenland. Dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit nu valt onder het nieuwe ministerie van Economische Zaken. Landbouw en Innovatie, zal volgens de auteurs niet helpen om het welzijn van dieren en mensen voor te laten gaan op economische motieven. 

Heleen Croonen

Lees meer

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock
print dit artikel
Nieuws Q-koorts
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties