Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Arko Oderwald
01 juni 2011 2 minuten leestijd

Alabama song - Gilles Leroy

Plaats een reactie

Alcoholist trouwt met schizofreen

Soms is het leven van een schrijver zo veelkleurig of bijzonder dat een andere schrijver er een roman van maakt. In 2007 verscheen in Frankrijk Alabama song van Gilles Leroy, waarmee hij de Prix Goncourt won. Dit boek is nu onder dezelfde titel in het Nederlands vertaald.

Hoofdpersoon van het boek is Zelda Sayre, opgegroeid in Alabama als kind van de blanke elite, en op jonge leeftijd getrouwd met de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald, beroemd als de schrijver van onder andere The Great Gatsby, Tender is the Night en The Last Tycoon. Wie zijn De namiddag van een schrijver uit de reeks Privé-domein openslaat, leest als eerste een korte autobiografie, bestaande uit alle mooie alcoholmomenten. Inderdaad: Scott Fitzgerald was alcoholist. Tussen 1920 en 1930, the Jazz Age, woonde hij met Zelda in Frankrijk. ‘Wij hebben het beroemd-zijn uitgevonden, en vooral de commerciële kant ervan’, zegt Zelda tegen een dokter, want van Zelda wordt gezegd dat ze schizofreen was. Zij verbleef meerdere jaren in een psychiatrische inrichting. ‘U hebt geen huwelijk gesloten, beste mevrouwtje. U hebt een publiciteitscontract getekend’, voegt weer een andere dokter haar toe.

Auteur Gilles Leroy kiest de kant van Zelda, die hij met haar eigen stem opvoert. Zij schreef ook
– enkele verhalen van Scott Fitzgerald zouden van haar hand zijn – zij danste en schilderde, maar bleef altijd in de schaduw staan van haar man. Over de enige roman die ze zelf gepubliceerd heeft, kreeg ze prompt ruzie met hem, omdat er scènes in zaten die hij zelf wilde gebruiken in wat later Tender is the Night is geworden.

Leroy heeft een roman geschreven omdat hij naast de feiten allerlei dingen zelf verzonnen heeft, zoals een tegen haar zin geaborteerde zwangerschap van haar enige echte liefde (niet Scott dus), of de homosexuele relatie tussen Fitzgerald en Hemingway. Als roman is het boek echter vanwege het exclusieve perspectief van Zelda niet helemaal overtuigend, als biografische fictie wel. Tender is the Night wordt er een ander boek door.

ARKO ODERWALD, hoofddocent literatuur en geneeskunde, VUmc

Rubriek Scoop

Gilles Leroy, Alabama Song, Cossee, 217 blz., 19,90 euro.
Gilles Leroy, Alabama Song, Cossee, 217 blz., 19,90 euro.
print dit artikel
Media en cultuur Boeken
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties