Oncologische revalidatie
Slechts een fractie van de honderdduizenden mensen in Nederland die leven met de gevolgen van kanker volgen een revalidatieprogramma. Oncologische revalidatie kan helpen om de gevolgen van kanker te boven te komen en de kwaliteit van leven en deelname aan het arbeidsproces te verbeteren.
-
Vaak gezondheidsklachten na borstkankerbehandeling
Vrijwel alle vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium, hebben in de jaren daarna gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van Kelly de Ligt en anderen dat in het tijdschrift The Breast verscheen.
-
Nacontrole borstkanker moet ook gepersonaliseerd
De behandeling van borstkanker is in hoge mate gepersonaliseerd. Voor de nacontroles geldt dat niet, en dat kan anders. En beter. Het Zorginstituut geeft een voorzet in een zogenaamd Verbetersignalement. Het is aan ‘het veld’ om dit verder uit te werken.
-
UMCU verbetert zorg na kanker
Het programma Follow-up 3.0 maakt de zorg na oncologische behandelingen een stuk sneller en doelmatiger. Beter voor het ziekenhuis en aangenamer voor de patiënt, vertellen Utrechtse kankerdeskundigen.
-
Politie start pilot oncologische revalidatie
Een speciaal arbeidsrevalidatieprogramma voor politiemedewerkers in Amsterdam en Rotterdam Rijnmond is erop gericht om personeel dat kanker krijgt weer snel aan het werk te helpen.
-
Huisarts kan meer doen bij kanker
Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de zorg voor het groeiend aantal kankerpatiënten. Maar dan zijn er wel bruikbare studieresultaten nodig. Fondsen zouden een deel van hun geld moeten reserveren voor een nationaal onderzoeksprogramma in de eerste lijn.
-
Leven met kanker vaak van goede kwaliteit
Mensen die kanker hebben of hebben gehad en een redelijke kans hebben op een vijfjaarsoverleving, ervaren hun kwaliteit van leven…
-
Herstel na kanker
Onder leiding van Ben Crul (oud-hoofdredacteur Medisch Contact) discussiëren deskundigen over onder meer: Welke zorg hebben patiënten na behandeling voor kanker nodig? Wie biedt en coördineert die zorg? Wat is de rol van de huisarts? Zijn nacontroles nuttig? Wanneer stopt de nazorg?
-
Meer alledaagse klachten na kanker
Mensen die zijn behandeld voor kanker gaan vaker naar de huisarts voor alledaagse klachten zoals …
-
Oncologische revalidatie
Hoewel de behoefte enorm is, volgt maar een fractie van de honderdduizenden mensen in Nederland die leven met de gevolgen van kanker een revalidatieprogramma.
-
Revalidatie na kanker heeft zin
Kankerbehandelingen pakken steeds beter uit. Jammer genoeg blijkt de kwaliteit van leven na zo’n behandeling een stuk minder dan verwacht. De remedie is voorhanden, maar wordt nog te weinig benut.
Richtlijn
- (Concept-)richtlijn: oncologische revalidatie.
Deze richtlijn, ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), is vooral gericht op optimale oncologische revalidatie en beschrijft onder andere de signalering van klachten en verwijzing van patiënten, de intake en interventies binnen oncologische revalidatie.
Links
- oncologietv.nl
- oncoline.nl
- ikc-net.nl
- revalidatiegeneeskunde.nl (VRA; Ned. Ver. van Revalidatieartsen)
- A-CaRe (Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation Program; Alpe d'HuZes is een wielerstichting van (ex-)kankerpatiënten die jaarlijks geld bij elkaar fietsen op de beruchte Franse berg),
- Het Nederlands Kanker Instituut-Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis voert een onderzoek uit naar revalidatie tijdens de therapie (zie www.nki.nl)
- PACT-studie (Physical Activity during Cancer Treatment)
- Twee patiënten vertellen over oncologische revalidatie.
-
Bekijk het dossier dossier Ondervoeding bij kanker
-
Bekijk het dossier dossier Herstel na kanker
-
Bekijk het dossier dossier Pijn bij kanker
-
Bekijk het dossier dossier Oncologische revalidatie
-
Bekijk het dossier dossier Dure geneesmiddelen