Obesitas

De prevalenties van overgewicht en obesitas nemen nog steeds toe, en niet alleen in westerse landen. Hier vindt u artikelen over de preventie en behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar (ernstig) overgewicht.
-
Vitamine D uit het basispakket: onrechtvaardig en medisch onverantwoord
Na een maagverkleining moeten patiënten vitamine D en calcium slikken. Dat wordt tegenwoordig niet meer vergoed. Geheel ten onrechte, stellen mdl-arts Paul van de Meeberg en collega’s. Dit gaat geen geld besparen, maar juist veel geld kosten.
-
‘Voor kinderen met ernstige obesitas is een maagverkleining echt een uiterst redmiddel'
Een gecombineerde leefstijlinterventie wordt vanaf 2024 ook voor kinderen met overgewicht en obesitas vergoed, mede dankzij de inspanningen van hoogleraar kindergeneeskunde Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+. En voor die kinderen bij wie dat geen enkel effect heeft, onderzoekt zij of die geholpen kunnen worden met leefstijlinterventie plús een maagverkleining.
-
Afslankklinieken maken onrechtmatig reclame voor obesitasmedicatie
Ten minste elf ketens van afslankklinieken maken publieksreclame voor receptplichtige obesitasmedicatie. Dat is verboden. Daarom heeft het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
The Whale
Charlie, een zachtaardige, geestrijke man, die ooit zijn gezin in de steek liet voor een van zijn mannelijke studenten, is morbide obees. Hij zit de hele dag in zijn appartement, vanwaaruit hij online over schrijven doceert, waarbij hijzelf zorgvuldig uit beeld blijft. The Whale is de op een toneelstuk gebaseerde nieuwe film van Darren Aronofsky, met wie menigeen een haat-liefdeverhouding heeft.
-
Gooi het leefstijlroer om
De geneeskundestudie heeft veel te weinig aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Daarom richtte een groep studenten vijf jaar geleden Student en Leefstijl op. ‘We hopen de maatschappij een stukje gezonder te maken.’
-
Zorginstituut: ‘Obesitasmedicijn pas voorschrijven na één jaar GLI’
Obesitasmedicijnen liraglutide (Saxenda) en naltrexon/bupropion (Mysimba) mogen pas worden voorgeschreven voor de behandeling van obesitas als patiënten één jaar een erkend GLI-programma hebben gevolgd. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS.
-
Over de psychologie achter obesitas weten we nog veel te weinig
Welke zorg helpt het beste om leefstijlgerelateerde obesitas te voorkomen? En welke aanpak werkt het beste om deze vorm van obesitas te behandelen? Volgens hoogleraar eetstoornissen en obesitas Anita Jansen bestaan er nog veel kennislacunes over preventie en bestrijding van obesitas, zeker op het psychologische vlak.
-
Nieuwe richtlijn voor obesitas bij kinderen
Een nieuwe richtlijn die speciale aandacht geeft aan de noodzaak en de manier van overgewicht en obesitas bespreken in de spreekkamer, is deze maand gepubliceerd. Op dit moment is alleen het deel over de zorg voor kinderen beschikbaar.
-
Geen bespreekhuiver bij patiënt met obesitas
Obesitasexpert en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum hoopt dat artsen obesitaspatiënten ‘de wind mee willen geven’. Zowel op maatschappelijk als medisch vlak is volgens haar nog veel te winnen om mensen met ziek vet te helpen. ‘Obesitas is niet simpel.’
-
Gewogen adviezen in de spreekkamer
Het mooie aan mijn werk bij Medisch Contact vind ik de wekelijkse cerebrale prikkeling bij ingezonden artikelen of bij opmerkelijke interviews die we als redactie zelf maken.