Levenseinde

Hier vindt u artikelen over wetgeving, ethische kwesties, wetenschappelijk onderzoek en praktijk rondom levenseinde, euthanasie en palliatieve sedatie.
Subdossiers-
Bekijk het dossier dossier Palliatieve sedatie
-
Bekijk het dossier dossier Euthanasie
-
Zeker weten?!
‘Ik weet het zeker, ik wil dood.’ Mensen met een duurzaam doodsverlangen kunnen ervoor kiezen om bewust af te zien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Zo ook een man die recentelijk in ons hospice werd opgenomen. Hij: overtuigd van zijn wens en doorzettingsvermogen, ik: overtuigd dat hij wilsbekwaam dit besluit had genomen.
-
Dashboard geeft inzicht in onnodige zorg rond levenseinde
Met een digitaal dashboard maakt ziekenhuis Amphia inzichtelijk welke hoogintensieve zorg mensen met kanker kort voor hun overlijden nog krijgen. Die informatie helpt om in de toekomst overbehandeling te voorkomen.
-
Noodmaatregel voor tekort forensisch artsen mislukt
De tijdelijke noodmaatregel die vorig jaar in het leven werd geroepen vanwege het tekort aan forensisch artsen is geen succes geworden. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Ernst Kuipers van VWS.
-
OM over levensbeëindiging bij jonge kinderen: ‘Artsen krijgen ons vertrouwen’
Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt op meer vertrouwen van artsen dat levensbeëindiging bij ernstig zieke jonge kinderen niet hoeft te leiden tot vervolging. Het heeft mede uit betrokkenheid met artsen juist aangestuurd op een nieuwe regeling hiervoor, betoogt juridisch adviseur Saskia Bolte van het OM.
-
Huisarts twijfelt over ondersteuning psychiater bij euthanasie
‘Als uitvoerend arts heb je bij een euthanasieverzoek de regie. Het is belangrijk deze dan ook te houden! De psychiater in deze zaak heeft te veel van zijn rol naar de huisarts geschoven, vind ik.’ Dat stelt huisarts en SCEN-arts Geert Jan Blom in reactie op een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam over een klacht van nabestaanden van een destijds 73-jarige patiënt tegen een huisarts.
-
Huisarts wil geen euthanasie uitvoeren bij dementie
Tijdens een gesprek in 2013 heeft klaagster de beklaagde huisarts een euthanasieverklaring overhandigd met een dementieclausule. Ruim tien jaar later heeft zij tweemaal per mail een herziene versie hiervan naar de huisarts verstuurd. In januari 2022 werd klaagster telefonisch duidelijk gemaakt dat de artsen in de praktijk geen euthanasie uitvoeren bij dementie. Volgens klaagster heeft de huisarts tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld door haar niet te informeren hierover.
-
Euthanasiepraktijk ook in 2022 zorgvuldig
Opnieuw blijkt dat artsen vrijwel altijd zorgvuldig handelen bij het uitvoeren van euthanasie. Bij slechts dertien van de 8720 meldingen van euthanasie hebben de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) geoordeeld dat de arts niet heeft gehandeld volgens alle wettelijke zorgvuldigheidseisen. De RTE publiceerden op 4 april hun jaarverslag met alle cijfers over de euthanasiemeldingen in 2022.
-
Symptoombestrijding in laatste levensfase botst met geloofsovertuiging
Een 42-jarige man met een folliculair lymfoom wordt opgenomen in een hospice. Bij het intakegesprek is de eerste contactpersoon – een van zijn vier broers – niet aanwezig, maar er schuiven wel twee zussen aan. De patiënt en zijn zussen gaan akkoord met het medicatiebeleid.
-
Geen automatische hoorzitting RTE na euthanasie bij vergevorderde dementie
Artsen zullen na euthanasie bij een wilsonbekwame patiënt met dementie niet langer standaard worden opgeroepen voor een hoorzitting bij een van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Dat bevestigt coördinerend RTE-voorzitter Jeroen Recourt.
-
Laat euthanaserende artsen niet bungelen
Een arts die euthanasie wil verlenen moet aan vele regels en richtlijnen voldoen. Overtreding kan leiden tot strafvervolging. Dat doet afbreuk aan de bereidheid tot levensbeëindiging. Tijd voor aanpassing van de procedure.