Diversiteit en inclusiviteit
Plaats een reactie
Diversiteit en inclusie is ook binnen de gezondheidszorg een belangrijk thema. Enerzijds speelt het in de opleidings- en werkomgeving. Geneeskundestudenten, artsen en andere zorgprofessionals voelen zich soms anders behandeld of gediscrimineerd op basis van hun culturele, religieuze of etnische achtergrond, hun sekse, gender of geaardheid, lichamelijke of psychische vermogens. Hun medestudenten en collega’s zijn zich niet altijd bewust van het effect van hun eigen (soms onbedoelde of onbewuste) gedrag. Anderzijds hebben ook patiënten te maken met (soms onbedoelde of onbewuste) discriminatie vanuit zorgprofessionals, wat de kansen op passende zorg verkleint. Tegelijkertijd is juist het erkennen van verschillen tussen mensen van groot belang om passende zorg te kunnen bieden.
Deze dubbele opdracht van zowel het erkennen van verschillen tussen mensen als het bestrijden van ongelijkheid stelt de samenleving en de zorg voor een grote opgave, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een dit essay.
-
Uncle Sem
De als Britt geboren Sem Jansen is in het dagelijks leven gitarist en leadzanger bij Leif de Leeuw, een bluesrockband uit Eindhoven. Op zijn soloplaat Uncle Sem doet hij in persoonlijke songs, in americanastijl, verslag van zijn transitie en hoe het is om als transgender uit de kast te komen.
-
'Love is in the air.’
Het is Valentijnsdag en ook bij ons in de studio is “love in the air”. Deze week gaan wij in gesprek met het echtpaar Katia Bilardo en Gerard Visser. Zij nemen ons mee in hun liefde voor de gynaecologie, en voor elkaar.
-
Naar de transgenderkliniek
Een Indiase arts onderzoekt een transgenderpatiënt in het Indiase Hyderabad. Daar kunnen niet alleen transgendermensen, maar ook genderdiverse patiënten terecht in twee nieuwe, gratis klinieken die zich speciaal richten op deze gemeenschap.
-
'Er zijn een aantal dingen die je heel erg goed kunt trainen door met de kunsten bezig te zijn.’
Daphne Voormolen is arts foetale geneeskunde én groot kunstliefhebber; hiermee legt zij de belangrijke link tussen de medische wereld en kunst. Benieuwd waarom een creatieve en open benadering juist nu zo waardevol is? Luister dan dit interview waarin we praten over de kunst en over de studie medical humanities, die zowel over kunst als de zorg gaat!
-
Transman
De eerstvolgende patiënt die ik moest ophalen uit de wachtkamer was een man met buikklachten. In de anamnese die de assistente telefonisch al had afgenomen zag ik in eerste instantie geen aanwijzing die al een diagnose deed vermoeden. Patiënt gebruikte medicatie voor de bloeddruk. Gaarne beoordeling wegens ongerustheid.
-
Antiboy
Afzien van implantaten na een borstamputatie wegens een BRCA1-genmutatie. Schrijver Valentijn Hoogenkamp (1986) besloot daartoe toen hij voor de buitenwereld nog een zij was die luisterde naar de naam Helena.
-
Diversiteit in 3D-modellen
Elsevier heeft een nieuw 3D-model voor menselijke anatomie gelanceerd met verschillende huidskleuren en gezichtskenmerken. Zo hopen zij de raciale vertegenwoordiging en diversiteit in gezondheidseducatie te verbeteren.
-
'Eigenlijk ga je voorbij aan de ziekte, want de ziekte is eigenlijk dat iemand zo erg met zichzelf in de knoop zit dat ie dat doet.’
In deze aflevering spreken wij met SEH-arts David Baden en psychiater Kinke Lommerse over een belangrijk onderwerp: suïcidale patiënten. Zij delen ervaringen uit de praktijk en geven ons waardevolle adviezen over hoe in gesprek te gaan met deze patiënten. Want waar je ook eindigt, in de zorg of buiten de zorg, iedereen kan deze tips gebruiken
-
Nivel: ‘Zorgen om operaties intersekse kinderen’
Per jaar zijn ongeveer tien operaties aan de geslachtsorganen uitgevoerd op intersekse kinderen van onder de 12 in de periode 2014 tot en met 2020. Het gaat hierbij om kinderen die zijn geboren met een lichaam dat niet overeenkomt met het typische beeld van een mannen- of vrouwenlichaam.
-
'Dus die wilde de verdieping die ik zocht misschien helemaal niet raken.’
Professor Zweegman, afdelingshoofd van de hematologie in het Amsterdam UMC, praat met ons over de stijgende kosten in de zorg. Maar ook hebben we het in deze aflevering over de nabijheid van de dood in haar vak en de toename van behandelmogelijkheden: waar ligt de grens en hoe ver kan je gaan?
- Er zijn nog geen reacties