(Dis)functioneren

Naar schatting disfunctioneert 1 tot 5 procent van de artsen. Waarschijnlijk is dit een onderschatting, want artsen uiten zich er niet graag over. Disfunctioneren kan leiden tot medische missers, stress, burn-out, samenwerkingsproblemen, verslaving of ongewenst intiem gedrag. Oorzaken kunnen zijn: hoge werkdruk, complexe werkomstandigheden, privéproblemen of de veeleisendheid van patiënten.
-
Een ongemakkelijke dubbelrol
Als de partner van de patiënt arts is, biedt dat voordelen. Betere toegang tot informatie bijvoorbeeld. Maar er zijn ook nadelen, waarvan je je als arts bewust moet zijn. Een praktijkverhaal.
-
Arts moet ‘perfect’ zijn en redt dat niet
Veel artsen gaan ten onder in de huidige prestatiecultuur, waarin het tonen van onzekerheid een zwakte is en foutloos handelen een must. Oplossingen als weerbaarheidstraining zijn puur gericht op de persoon, en pakken het ziekmakende systeem niet aan. Terwijl dát juist moet veranderen, stellen Liesbeth van der Jagt en collega’s.
-
Collega’s, denk aan de menselijke maat
Longkanker heeft ze. Mijn moeder, 69 jaar oud, heeft een gemetastaseerd grootcellig slecht gedifferentieerd adenocarcinoom van de long. Er zijn een paar momenten uit haar ziekbed die ik zou willen delen met u, als collega’s.
-
Patiëntenstop door conflict reumatologen in Sneek
Vanwege een conflict tussen reumatologen is er al een halfjaar een patiëntenstop op de afdeling Reumatologie van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Eén van de reumatologen is sinds mei ‘vrijgesteld van werk’.
-
KNMG: ‘Handel normaal als je patiënt ook arts is’
Artsen gedragen zich niet zelden anders als hun patiënt zelf ook arts is. Dat kan leiden tot onderbehandeling of juist overbehandeling, waarschuwt de KNMG.
-
Ik ben kwetsbaar
Veel werken en daar vooral niet te veel bij stilstaan, dat is een beetje de norm binnen de meeste ziekenhuisspecialismen. Terwijl het zó belangrijk is je bewust te zijn van je eigen grenzen en die te bewaken, weet psychiater in opleiding Bram de Ridder uit eigen ervaring.
-
Directe verwijzing naar medische psychologie loont
Somatisatie en psychische klachten kunnen medische behandeling flink bemoeilijken. De specialist heeft hiervoor expertise binnen handbereik via de afdeling Medische Psychologie, maar de huisarts niet. In Friesland probeerden ze daarom uit wat er zou gebeuren als ook de huisarts rechtstreeks kan verwijzen naar medische psychologie in het ziekenhuis.
-
Specialist ouderengeneeskunde vangt bot bij Hoge Raad
Een specialist ouderengeneeskunde loopt een groot deel van de haar, na een conflict met haar werkgever, toegekende vergoeding van 70.000 euro mis. Dat blijkt uit het verslag van het beroep dat zij indiende bij de Hoge Raad.
-
Ziekenhuis moet kaakchirurg weer toelaten
Een kaakchirurg van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam moet vanaf vandaag toegang krijgen tot het ziekenhuis zodat hij zijn werk kan hervatten. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de arts tegen het ziekenhuis had aangespannen.
-
Stijging verplichte meldingen bij inspectie
Het aantal meldingen van calamiteiten bij de inspectie stijgt. Dat meldt de inspectie op basis van cijfers van 2016 en de eerste helft van 2017.
-
Bekijk het dossier dossier Samenwerking