Dementie

In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan een vorm van dementie waarvan Alzheimer de bekendste is. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen. Over dementie, de oorzaken en de behandelmogelijkheden bestaan nog vele vragen.
-
Groter risico dementie bij voetballers
Mannelijke topvoetballers hebben 1,5 keer meer kans op het ontwikkelen van een vorm van dementie in vergelijking met de algehele bevolking. Dat blijkt uit een observationele cohortstudie gepubliceerd in The Lancet Public Health door Peter Ueda e.a. (Karolinska Instituut, Stockholm).
-
A Masterpiece
Met de stem van zijn vader die lijdt aan de ziekte van Alzheimer als handleiding, maakt Dennis Vanderbroeck de performance A Masterpiece, een voorstelling die naar zijn eigen zeggen is ontstaan vanuit zijn ‘obsessieve angst’ zowel om dood te gaan als om vergeten te worden.
-
Voor deze patiënten wil ik arts worden
Het coschap ouderengeneeskunde loop ik in een verpleeghuis met bewoners met dementie. Dit huis heeft mij veel duidelijk gemaakt. Het laat zien hoe pijnlijk de aftakeling van het brein is.
-
FDA keurt tweede alzheimermedicijn goed
Lecanemab is het tweede alzheimermedicijn dat in minder dan twee jaar tijd door de FDA versneld is goedgekeurd. Eerder was er het nogal controversiële aducanumab. Ook aan dit nieuwe geneesmiddel, een monoklonaal antilichaam dat intraveneus wordt toegediend, kleven onzekerheden.
-
MoCA is ook geschikt voor gebruik in ouderenpsychiatrie
Is de cognitieve screeningstest MoCA ook geschikt voor ouderen met psychiatrische aandoeningen? Dat is een van de vragen die psychiater Géraud Dautzenberg beantwoordt in zijn proefschrift dat hij onlangs verdedigde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
-
Laat bij dementie ook een betrokken arts het lijden beoordelen
Als iemand met vergevorderde dementie euthanasie wil, moet een onafhankelijk arts beoordelen of dat verzoek aan de zorgvuldigheidseisen voldoet, en daarnaast wordt een tweede arts met expertise ter zake gevraagd. Is het niet beter om die tweede beoordeling te laten doen door een arts die de patiënt kent, vragen Eva Asscher en Suzanne van de Vathorst zich af.
-
Hersennetwerk is maanden na delier nog zwak
65-plussers met een postoperatief delier hebben 3 maanden erna een minder sterk hersennetwerk. Dit concludeerden Fienke Ditzel en haar collega’s van het UMC Utrecht Hersencentrum in British Journal of Anaesthesia naar aanleiding van hun prospectief observationeel cohortonderzoek.
-
Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte
‘Ik raak steeds woorden kwijt. Ze zitten er nog wel maar ik kan er niet bij komen.’ Zo begint één van de elf verhalen in het boek Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte.
-
Part of Me… Shaping Mental Spaces
Part of Me… Shaping Mental Spaces is een tentoonstelling over psychische problematiek, zoals eetstoornissen, autisme, dementie, kindermishandeling en gendertransitie. Het gaat om installaties waarin kunstenaars fotografie verweven met poëzie, schilderkunst en video.
-
Mogelijke beeldmanipulatie in invloedrijk alzheimeronderzoek
Deskundigen hebben aanwijzingen gevonden van beeldmanipulatie in tientallen alzheimerstudies, waaronder een invloedrijke studie die in 2006 in Nature is gepubliceerd. Dit heeft het alzheimeronderzoek mogelijk jarenlang de verkeerde kant op gestuurd, stellen experts in Science.