COPD

In Nederland lijden zo’n 350.000 mensen aan de longziekte COPD en jaarlijks sterven ruim 6000 mensen aan deze chronische ziekte. Veelal is roken de oorzaak. Maar ook erfelijke ziekten of slecht behandelde astma kunnen COPD tot gevolg hebben.
-
Laat de COPD-patiënt niet stikken
Het Nederlandse parlement keurde in 2001 de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) goed. Nederland was hiermee het eerste land ter wereld dat artsen toestaat een patiënt op diens verzoek te doden. België volgde een jaar later, maar de richtlijn daar lijkt een stuk adequater en patiëntvriendelijker.
-
Nachtelijke zuurstof lijkt verslechtering COPD niet te voorkomen
Nachtelijke toediening van zuurstof lijkt geen voor- of nadeel op te leveren voor mensen met COPD die nog geen zuurstoftherapie (overdag) nodig hebben. Dit is het resultaat van een – vanwege onvoldoende deelnemers – voortijdig gestopte studie waarover Yves Lacasse in de New England Journal of Medicine schrijft.
-
Veroordeel de COPD-patiënt niet!
Als je roken niet als een verslaving ziet, maar als een keuze, is het lastig om compassie te voelen voor een patiënt die zijn gezondheid in gevaar brengt. Toch is compassie essentieel voor goede zorg. Dat laten twee longartsen aan de hand van een casus zien.
-
Voordelen van de covid-19-pandemie
In de Isala waren we goed voorbereid op de covid-19-pandemie door onder meer een draaiboek naar aanleiding van de grieppandemie in 2018. Binnen de longgeneeskunde hebben we de fysieke electieve zorg beperkt, maar ons connected care-/telemedicine-programma geïntensiveerd.
-
‘Ras’ speelt ten onrechte rol in klinische besluitvorming
‘Ras’ duikt regelmatig op als relevante factor, onder meer in richtlijnen voor nierfunctie en COPD. Nadere beschouwing leert dat het een weinig nuttige en in sommige opzichten zelfs schadelijke factor is, zowel voor klinische besluitvorming als voor beeldvorming.
-
Revalidatie na COPD-exacerbatie effectief bij kwetsbare ouderen
Onderzoek laat zien dat revalidatie direct na een ziekenhuisopname vanwege een acute exacerbatie van COPD een effectieve, veilige behandeling is die de negatieve effecten ervan althans voor een deel kan herstellen.
-
Gezondheidsraad: ‘Fijnstof en ammoniak bij veehouderijen reduceren’
Verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak bij veehouderijen blijft van belang. Ook al is het niet duidelijk of luchtwegproblemen daar echt door worden veroorzaakt.
-
Ziekenhuizen doen aangifte tegen tabaksproducenten
Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) doet aangifte tegen tabaksproducenten. Het is daarmee het eerste ziekenhuis dat zich aansluit bij de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Maar niet het enige.
-
Laat dát maar aan mijn assistente over
Mevrouw D. is 92 jaar, heeft een ernstige zuurstofafhankelijke COPD en weegt slechts 35 kilo. Begin oktober maakt zij een exacerbatie door. Ze wordt zo zwak dat ze de hele dag op bed ligt en haar inhalatiemedicatie via een voorzetkamer niet meer goed kan hanteren. Cognitief is mevrouw D. erg goed en ze geeft duidelijk aan dat ze geen ziekenhuisopnames meer wil.
-
Vast tarief voor ketenzorg huisartsen
Er komt per 2018 een maximumtarief dat huisartsen mogen vragen voor multidisciplinaire zorg die zij leveren rond diabetes, COPD en hart- en vaatziekten.