Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Honderden levens verkort door onjuiste pijnstillers in Brits ziekenhuis

  Zeker 456 patiënten in het Engelse Gosport War Memorial Hospital zijn overleden door toediening van opiaten die medisch niet geïndiceerd waren. Dit concludeert een onderzoekscommissie die was ingesteld nadat families van patiënten aan de bel trokken over de praktijken in dit ziekenhuis.

 • Klagen over een collega

  ‘Kan het zijn dat u aan tunnelvisie leed toen u die aantekening in de status maakte?’ Aan het woord is de voorzitter van de klachtencommissie van het ziekenhuis. Enig cynisme blijkt hem niet vreemd te zijn.

 • Nog geen tuchtzaak aan de broek? Mazzel zeg !

  De kans op een tuchtzaak was tot voor kort klein. Erg klein. Niet eens once in a lifetime. Voor de meesten van ons gelukkig een beetje ver-van-mijn-bedshow. Ook voor mij. Maar nu niet meer.

 • Een pijnlijke keizersnede

  Een zwangere vrouw moest een keizersnede ondergaan vanwege een niet vorderende uitdrijving. Ze had tijdens de ontsluitingsfase epidurale pijnstilling gekregen, maar de (fentanyl)pomp was uitgezet voor het persen. De pomp stond wel weer aan op het moment dat zij op de operatiekamer kwam.

 • Huisarts vrijgesproken van ontucht met patiënt

  De rechtbank in Maastricht heeft een 49-jarige huisarts uit Brunssum vrijgesproken die ervan werd beschuldigd ontucht te hebben gepleegd met een patiënt. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog achttien maanden celstraf, maar de rechtbank acht de ontucht niet bewezen.

 • Specialist ouderengeneeskunde vangt bot bij Hoge Raad

  Een specialist ouderengeneeskunde loopt een groot deel van de haar, na een conflict met haar werkgever, toegekende vergoeding van 70.000 euro mis. Dat blijkt uit het verslag van het beroep dat zij indiende bij de Hoge Raad.

 • Tuchtrecht gaat over betere zorg

  Er is weinig waardering voor het tuchtrecht. Met enkele concrete aanpassingen zouden effect en nut van uitspraken veel groter worden en de waardering navenant stijgen. Een aantal concrete voorstellen.

 • Plots dood na een gastric bypass

  Het gaat in deze zaak om het volgende. Patiënte, geboren in 1993, heeft in 2015 een gastric bypass ondergaan. Op 13 oktober 2017 meldde zij zich rond 22.30 uur bij de huisartsenpost met buikpijnklachten. Zij is gezien door de dienstdoende huisarts.

 • Arts past rapport aan op verzoek ambtenaren

  ‘Graag (…) zoals afgesproken het advies aan te vullen (…)’, stond er in de mail van de gemeente, aan de arts uit deze tuchtzaak. De gemeente had het adviesbureau waar hij nog maar net voor werkte ingeschakeld.

print dit artikel
Dit artikel delen