Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.
-
Te ondraaglijk lijden voor euthanasie?
De patiënt in deze zaak van de Klachtencommissie SCEN had na de diagnose mammacarcinoom besloten zich niet te laten behandelen. Ze stelde een wilsverklaring op. In de laatste fase van haar ziekte werd ze verzorgd door haar dochter – klaagster in deze zaak – en hield thuiszorg buiten de deur. Ze vroeg haar huisarts om euthanasie.
-
Gynaecoloog niet tekortgeschoten in zorg voor zwangere
Klaagster is vanwege vaginaal bloedverlies opgenomen in het ziekenhuis. Zij is ruim 36 weken zwanger en staat onder controle van (beklaagde) gynaecoloog. Omdat er sprake is van een normaal ctg, wordt niet ingegrepen. Een paar nachten later verslechtert de situatie en wordt een spoedkeizersnede uitgevoerd. De dag erna overlijdt de baby.
-
Verpleegkundige mocht niet oordelen over wilsbekwaamheid
De vader van klager heeft in zijn testament de broer van klager onterfd. Na zijn overlijden is de broer een procedure gestart om nietigverklaring van het testament. Hij heeft een verpleegkundige verzocht de wilsbekwaamheid van zijn vader te onderzoeken. Zij concludeert dat zijn vader destijds wilsonbekwaam was.
-
‘Aangifte tijdens code zwart zal niet leiden tot strafrechtelijke vervolging’
Stel dat patiënten of nabestaanden aangifte doen tegen zorgverleners omdat bij ‘code zwart’ geen ic-bed ter beschikking werd gesteld, dan zal het Openbaar Ministerie in de meeste gevallen niet overgaan tot strafrechtelijke stappen. Dat laat procureur-generaal Rinus Otte van het Openbaar Ministerie (OM) weten in een brief aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
-
Huisarts dacht afschrift van dossier, en geen verklaring af te geven
Op verzoek van een patiënt verstrekt een huisarts een afschrift van een passage uit diens medisch dossier. Een passage waarin de patiënt zijn zorgen uit over het gedrag van zijn partner en de mogelijke gevolgen daarvan voor hun zoontje.
-
Huisarts had cardiale situatie patiënt nader moeten onderzoeken
Klager is de weduwe van patiënt. Patiënt was bekend met diabetes mellitus (DM), met zeer wisselende – en hoge – glucosewaarden. Op 10 maart 2017 vertelt de patiënt aan de praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) dat hij een paar keer per jaar pijn op de borst heeft.
-
Longarts had advies nucleair geneeskundige moeten opvolgen
Klaagster, de dochter van de patiënt, verwijt de longarts dat hij haar vader niet heeft doorverwezen en het advies van de nucleair geneeskundige niet heeft opgevolgd, met als gevolg dat patiënt pas een jaar later behandeld is voor keelkanker en inmiddels ook is overleden.
-
IGJ ontvangt 175 coronagerelateerde meldingen over huisartsen
Er zijn tijdens de coronapandemie 175 meldingen binnengekomen over huisartsen in relatie tot corona, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in het AD.
-
Psychiater had dossier moeten delen maar waarschuwing ingetrokken
In deze zaak klaagt een moeder de psychiater van haar zoon aan. De zoon had een autismespectrumstoornis, schizofrenie en een schizoaffectieve stoornis. Hij heeft zich gesuïcideerd. De moeder verwijt de psychiater kortgezegd dat hij geen goede zorg heeft verleend.
-
Sociaal geriater mag geen medische verklaring afgeven
In deze casus heeft de Rechtbank Rotterdam geoordeeld dat de door het CIZ overgelegde medische verklaring, die was opgesteld door een sociaal geriater in het kader van de rechterlijke machtiging, niet voldoet aan de eisen van de Wet zorg en dwang (Wzd).