Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
07 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Klokkenluider met beroepsgeheim

  Al weer twee jaar geleden deed Hendrik Jan Houthoff – destijds patholoog-anatoom te Groningen – onthullingen in de Volkskrant over zijn sectiebevindingen bij Molukse treinkapers, inmiddels ruim 35 jaar geleden. Hij doorbrak hiermee zijn geheimhoudingsplicht om ongewone en mogelijk niet eerder gebruikte redenen.

 • Anesthesioloog had patiënt zelf moeten zien

  In de dagen na een spoedoperatie vanwege een dunnedarmperforatie, ontstaat bij een man een sepsis met multiorgaanfalen. Hij is bijna niet te beademen. De intensivist besluit in overleg met de chirurg tot een tweede operatie.

 • Onrust over tuchtuitspraak palliatieve sedatie

  Twee uitspraken van het Regionaal Tuchtcollege te Den Haag over palliatieve sedatie hebben tot discussie geleid onder artsen en andere betrokkenen. Twee specialisten ouderengeneeskunde kregen een waarschuwing omdat het tuchtcollege vindt dat zij niet gehandeld hebben volgens de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie. Een woordvoerder van het college liet weten dat er geen hoger beroep is aangetekend.

 • OM eist boete voor dood door schuld van kinderarts

  Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 5000 euro en een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 59-jarige Belgische kinderarts die verdacht wordt van dood door schuld.

 • Hof buigt zich over moordzaak Els Borst

  Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf woensdag over de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak zijn drie zittingsdagen uitgetrokken.

 • Vraag door als dossier niet voorhanden is

  Bij een oudere in niet zo goede gezondheid kan een parotitis wijzen op uitdroging. Daar had de specialist ouderengeneeskunde in deze zaak alerter op kunnen zijn. Misschien was ze dat ook wel, maar was ze door de informatie die ze telefonisch kreeg van een verpleegkundige gerustgesteld.

 • Tegen junkiegedrag mag een arts stelling nemen

  Een man gaat met zijn vriend naar de huisarts; daar krijgt het drietal ruzie. De huisarts wil de alarmknop op de telefoon indrukken, waarop de man ‘de telefoon op de grond heeft gegooid, de huisarts in het gezicht heeft geslagen en tegen een kast aan gedrukt’.

 • Echtgenoot informeren zonder toestemming

  Een man klaagt over behandelaren van zijn echtgenote, die een bipolaire stoornis heeft. De vrouw heeft op een gegeven moment aan haar behandelaren laten weten dat zij geen informatie mochten geven aan haar man.

print dit artikel
dit artikel delen