Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
07 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Apotheker verstrekt verkeerde dosering nadroparine

  Er gaat iets mis in een apotheek: bij een controle wordt iets gemist door de collega-apotheker van verweerster, waardoor een patiënte een verkeerde dosering nadroparine ontvangt. Uit de tekst wordt niet duidelijk of zij daar schade van heeft ondervonden.

 • 37 huisartsen voor tuchtrechter gedaagd

  Na de sluiting van de huisartsenpost in Hellevoetsluis, een satelliet van de post in Spijkenisse, maken inwoners zich zorgen over de acute zorg in hun woonomgeving. Om dat aan de kaak te stellen klagen ze de individuele artsen aan.

 • Bezorgde burgers slepen 37 huisartsen voor tuchtrechter

  Twee inwoners van Voorne-Putten hebben over 37 huisartsen uit de regio geklaagd bij de tuchtrechter. Zij vinden dat de huisartsen de eed van Hippocrates schenden, omdat zij ‘weigeren deel te nemen aan een waarnemingsregeling in een extra huisartsenpost’ in Voorne.

 • Wat mag je nou wel en niet vertellen?

  Elke week heb ik piketdienst bij de Artseninfolijn van de KNMG. Op die dag ondersteun ik als jurist de KNMG Artseninfolijn bij de juridische vragen die artsen stellen. Voor een beleidsadviseur gezondheidsrecht is dit enorm leuk en interessant werk. Het gezondheidsrecht komt dan echt tot leven.

 • Longarts Tergooi krijgt waarschuwing

  Een longarts uit het Tergooi Ziekenhuis heeft van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam een waarschuwing gekregen in verband met onvoldoende supervisie.

 • Veilig appen doe je zo

  Appen is een snelle en makkelijke manier om informatie over patiënten te delen. Maar hoe zorg je ervoor dat dat correct gebeurt? Joost Bruggeman en Sjaak Nouwt zetten de regels op een rij.

 • CTG: ‘Gebu-hoofdredacteur bleef binnen de grenzen’

  Arts en hoofdredacteur Dick Bijl van het Geneesmiddelenbulletin (Gebu) is binnen de grenzen van het wetenschappelijk debat en de gedragsregels voor artsen gebleven in zijn uitspraken over ADHD-medicatie.

print dit artikel
dit artikel delen