Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
07 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Had de internist harder moeten rennen?

  Een internist was betrokken bij de behandeling van een vrouw die ter observatie van buikpijn werd opgenomen, op een zaterdag in oktober 2006. In de loop van de zondag vroeg de internist een echo en een CT-scan aan, en riep de chirurg in consult. De patiënte werd eind van de middag geopereerd, op verdenking darmischemie, wat inderdaad het geval was.

 • Braken en diabetes en toch geen glucose prikken

  Een huisarts die tegen zijn pensioen aanzit, ziet als waarnemer op een huisartsenpost een 56-jarige vrouw met diabetes. Ze is de dag ervoor gestart met metformine en braakt al een dag onophoudelijk. De huisarts, die de vrouw niet kent, onderzoekt haar buik, denkt aan buikgriep en schrijft domperidon voor.

 • De rijdende tuchtrechter

  Geef het nou maar toe. Jullie zijn een stelletje bekakte zakkenvullers die elkaar de hand boven het hoofd houden als het gaat om de vreselijke fouten die jullie maken.

 • Tien dagen oud en uit huis geplaatst

  Een anios bij een crisisdienst moet een kraamvrouw beoordelen, vanwege zorgen van huisarts en familieleden. De avond daarvoor liet haar man zorgverleners niet binnen. De arts belt het gezin, maar opnieuw weigert de man contact. Hoe krijg je dan in beeld hoe het gaat met moeder en kind?

 • Schippers wil straffere Wet BIG

  Gedragingen in de privésfeer komen onder het tuchtecht te vallen, de inspectie kan zonder tussenkomst van de rechter eisen dat een arts tijdelijk het werk neerlegt en tuchtrechters kunnen een breed beroepsverbod opleggen. Dat en meer staat in het wetsvoorstel van VWS-minister Edith Schippers om de Wet BIG te moderniseren.

 • Celstraf sm-psychiater na dood door methamfetamine

  Een 57-jarige psychiater moet een halfjaar de cel in vanwege de dood van een 35-jarige Zweedse man tijdens een langdurige sm-sessie op 15 december 2015. De man overleed aan de gevolgen van een te grote dosis methamfetamine.

 • NZa mag kosten dbc’s niet openbaar maken

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag informatie over gedeclareerde zorgproducten per zorgaanbieder uit het landelijke dbc-systeem niet openbaar maken. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak van de Open State Foundation tegen de NZa.

 • Breed beroepsverbod in nieuwe Wet BIG

  Tuchtrechters moeten een breed beroepsverbod kunnen opleggen aan artsen wiens inschrijving in het BIG-register wordt doorgehaald. Voorzitters van regionale tuchtcolleges mogen zelf schiften in het aantal te behandelen tuchtzaken. En cosmetische handelingen worden voorbehouden aan enkel BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaars.

 • ‘CZ en ZeZ weigeren revalidatie’

  Patiënten die zijn verzekerd door zorgverzekeraars CZ en Zon en Zekerheid (ZeZ) krijgen zelden toestemming voor een revalidatiebehandeling bij OCA. De revalidatieorganisatie vindt dat patiënten worden gedupeerd en dat de twee zorgverzekeraars op de stoel van de arts gaan zitten. Ze spant daarom, samen met een aantal patiënten, een kort geding aan.

print dit artikel
dit artikel delen