Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Neuroloog stelt onterecht MS vast

  Een neuroloog stelde de diagnose multiple sclerose (MS) bij een vrouw. Jaren later werd bij een second opinion duidelijk dat dat niet klopte. De vrouw leed jaren onder de wetenschap dat zij een mogelijk invaliderende ziekte zou hebben.

 • Bekijk voor ochtendspreekuur de overdracht

  Een vrouw komt om 6 uur in de ochtend bij de huisartsenpost met buikkramp. De dienstdoende arts denkt aan een beginnende ileus en stuurt een waarneembericht naar de eigen huisarts, waarin staat dat er verder beleid moet worden ingesteld.

 • Physician assistant krijgt plek in BIG-register

  De functie van physician assistent (PA) wordt opgenomen in het BIG-register. Ook zijn de PA en de verpleegkundig specialist (VS) voortaan definitief bevoegd tot het uitvoeren van een aantal voorbehouden handelingen. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat dit regelt.

 • Gevangenisarts mist belangrijke gegevens door chaotische dossiers

  Een arts die af en toe een paar weken invalt als inrichtingsarts in een gevangenis zag één keer een man die bezorgd was over een mogelijke terugkeer van colonkanker. Hij wilde daarom een CEA-bepaling. De arts overlegde met de mdl-arts, die vond het niet zinvol, en dat was dat. Bijna een jaar later liet de vaste gevangenisarts een coloscopie uitvoeren en bleek er sprake van darmkanker.

 • Moderne medische oorlogsvoering

  Als militair arts volg ik het nieuws op de voet. Met name over de politieke en militaire situatie in de wereld. Waar oorlog heerst, vallen (menselijke) slachtoffers. Dat is helaas inherent aan het voeren van oorlog.

 • Gemeentelijk lijkschouwer bij de tuchtrechter

  Een 82-jarige man met een dementieel syndroom en een terminaal coloncarcinoom brak zijn heup na een val in het verpleeghuis. Een operatie was niet meer zinvol, en de specialist ouderengeneeskunde startte palliatieve pijnstilling.

 • Patiënt begreep niet dat baarmoeder werd verwijderd

  Een 35-jarige vrouw – gravida 2, para 2 – die geen Nederlands spreekt of verstaat, komt bij de gynaecoloog vanwege een verzakking van de baarmoeder. Bijna drie maanden later ondergaat zij een vaginale uterusextirpatie. Pas bij ontslag wordt het patiënte en haar partner duidelijk dat de baarmoeder is verwijderd. Zij dachten dat de baarmoeder alleen ‘omhooggehaald’ zou worden.

 • Alternatieve geneeskunde

  Waar wij als reguliere dokter na gemiddeld 30 seconden al denken te weten wat de hulpvraag is en vooral zoveel mogelijk rode vlaggen willen tackelen, kan de alternatief geneeskundige rustig achteroverleunen en luisteren. In dat opzicht zou je alternatieve geneeskunde zelfs positief kunnen beschouwen.

 • Omstreden ‘genezeres’ weer voor de rechter

  Een 58-jarige vrouw uit Kockengen moet weer voor de rechter verschijnen omdat ze opnieuw verdacht wordt van betrokkenheid bij een behandeling met ibogaïne met dodelijke afloop. De 'genezeres' behandelde jarenlang drugsverslaafden met dit omstreden afkickmiddel.

 • Advocaat gewaarschuwd vanwege intimiderende brief aan arts

  Een advocaat die eerder bot ving in een tuchtzaak die hij aanspande tegen een verzekeringsarts, heeft nu zelf een waarschuwing gekregen van de Raad van Discipline (het tuchtcollege voor advocaten) over een passage in een brief die hij de arts van het UWV stuurde.

print dit artikel
Dit artikel delen