Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
07 juni 2016 1 minuut leestijd
dossier

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Vier jaar cel en tbs voor aanval op arts

  Een 37-jarige vrouw is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging voor poging tot moord op een jeugdarts van een consultatiebureau in Zoetermeer.

 • Palliatieve sedatie blijft een medische handeling

  Enige tijd geleden was er ophef over een tuchtzaak die betrekking had op palliatieve sedatie. Twee specialisten ouderengeneeskunde kregen een waarschuwing omdat het tuchtcollege vond dat zij niet handelden volgens de KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie.

 • Psychiater schrijft patiënt 27 jaar benzo’s voor

  Er gaat een schat aan ervaring verloren als artsen met pensioen gaan. Begrijpelijk dat er mensen zijn die gewoon doorgaan na hun 65ste. Dat kan van grote waarde zijn, maar artsen moeten wel bijblijven in het vak. In de casus waar deze tuchtzaak over gaat, is dat niet gebeurd.

 • Telling gazen klopt niet, wond toch gesloten

  Een kind van 10 ondergaat een operatie waarbij een hersentumor uit de achterste schedelgroeve wordt verwijderd. Na tien uur opereren kan de neurochirurg de bovenste huidlaag sluiten, maar dan zegt een operatieassistent dat er toch een patty (een soort gaas) mist.

 • Psychiaters vangen bot bij rechter

  PwC hoeft geen schadevergoeding van ruim 7 ton te betalen aan twee psychiaters die vinden dat ze benadeeld zijn door twee rapporten van het accountancybureau. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald in een rechtszaak die de twee aanspanden tegen PwC.

 • Psychiater moet meldcode werkgever gebruiken

  Een psychiater vindt het nodig om een melding bij Veilig Thuis (voorheen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) te doen en vertelt dat aan de moeder van het kind waar het om gaat. Maar ze bespreekt de inhoud van de melding niet, omdat op dat moment een vriendin van de moeder bij het gesprek aanwezig was.

 • Schippers wil toegang tot medische biobanken voor opsporing

  Het moet mogelijk worden om, zonder toestemming van de patiënt, lichaamsmateriaal/DNA te gebruiken dat is opgeslagen in medische biobanken voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. In zeer uitzonderlijke omstandigheden weegt het belang van waarheidsvinding zwaarder dan die van het verschoningsrecht en het beroepsgeheim.

 • Geen jeugdreuma, maar neuroblastoom

  Een meisje van 4 belandt bij de kinderreumatoloog vanwege pijn en verhoogde ontstekingsparameters. Op basis van verschillende onderzoeken – uitgevoerd in het eerste ziekenhuis waar zij was gezien – stelt hij de werkdiagnose oligoarticulaire juveniele idiopathische artritis.

 • Kno-arts veroordeeld wegens valsheid in geschrifte

  De politierechter heeft een kno-arts veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf vanwege valsheid in geschrifte. De arts maakte, waarschijnlijk op verzoek van een collega, valse verwijskaarten voor patiënten die al waren behandeld.

print dit artikel
Dit artikel delen