Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Behandelverbod roept vragen op

  In deze tuchtzaak moet een huisarts/specialist ouderengeneeskunde zich verdedigen omdat de zoon van een overleden vrouw vindt dat de arts haar tegen haar wil heeft behandeld.

 • Vrijgesproken arts: ‘Uitspraak orgaandiefstal geeft zekerheid’

  De uitspraak rond de orgaandiefstalzaak geeft ‘het publiek de zekerheid dat er in ons land geen rare dingen gebeuren tijdens orgaanuitnameprocedures voor orgaantransplantatie’. Dat zegt de arts die deze week door het Regionaal Tuchtcollege Den Haag werd vrijgesproken van de beschuldiging van ‘orgaandiefstal’.

 • Geen inzicht tonen, of gewoon oneens met tuchtcollege?

  De nicht en mentor van een inmiddels overleden vrouw klaagt over drie specialisten ouderengeneeskunde. Hieronder is de zaak afgedrukt tegen de zogenaamde ‘eerste arts’ van de instelling waar haar tante was opgenomen.

 • Openbaarmaking tuchtstraf maakt zorg niet beter

  Burgers vinden openbaarmaking van tuchtmaatregelen belangrijk. Zorgverleners ervaren dit als zeer belastend, blijkt uit onderzoek van Nivel, en de gevolgen zijn zelden positief. Tijd voor verandering? Een arts – die anoniem wil blijven – vertelt.

 • Naming-and-shaming

  Afgelopen week was de voorzitter van de KNMG, René Héman, zowel op radio als televisie in het nieuws. Dit naar aanleiding van de presentatie van het rapport van het Nivel over de grote impact op artsen en hun omgeving van het openbaar maken van tuchtrechtelijke berispingen.

 • Verpleegkundige appt met 11-jarige

  Een 11-jarig meisje heeft in het ziekenhuis gelegen. Bij haar vertrek laat ze een briefje achter voor een mannelijke verpleegkundige die ze leuk vindt. Een echt meisjesbriefje, met kusjes en liefs en een uitnodiging om te bellen.

 • Hardleerse huisarts

  Maakt het voor de tuchtrechter uit of de aangeklaagde dokter weleens eerder voor het tuchtcollege is verschenen? Als blijkt dat diegene van een eerdere maatregel niets geleerd heeft en ook in deze zaak geen sprake is van enige reflectie op het eigen handelen: jazeker wel. Dat gold voor deze huisarts.

print dit artikel
Dit artikel delen