Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Arts en recht

Het gezondheidsrecht richt zich onder andere op de rechten van de patiënt, de hulpverlener en de kwaliteit van de zorg, waarbij aansprakelijkheid een belangrijke rol speelt. De inspectie en het tuchtcollege houden toezicht op de kwaliteit van zorg en beroepsuitoefening.

 • Dwangmedicatie onterecht toegediend

  In deze tuchtzaak gaat het om een patiënt in een tbs-kliniek, die bekend is met een schizoaffectieve stoornis en een cannabisverslaving. Zijn verblijf in de kliniek verloopt niet soepel, zo te lezen.

 • ‘Bestrafte arts kan in Europa doorwerken’

  Artsen en andere zorgverleners die vanwege wangedrag in Nederland zijn geschorst, blijken nog door te kunnen werken in het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

 • Arts had tekst NHG-Standaard anders moeten opvatten

  Een arts krijgt een flinke veeg uit de pan van het regionaal tuchtcollege, omdat zij het aan een jonge vrouw zelf overliet om terug te komen als zij het bobbeltje in haar borst na twee weken nog zou voelen.

 • Huisarts vergeet slechte uitslag van mammografie

  De huisarts uit dit verhaal begrijpt zelf ook echt niet hoe dit kon gebeuren. De uitslag van de mammografie, bij een vrouw met in de voorgeschiedenis borstkanker, was helder. Een nieuwe laesie, sterk verdacht voor een maligniteit, snel naar de mammapoli dus.

 • Veroordeelde ‘borstendokter’ naar Hoge Raad

  De arts Rock G., die bekendstaat als ‘borstendokter’, legt zich niet neer bij zijn veroordeling in hoger beroep. Hij gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens zijn advocate Carolien Noorduyn heeft het gerechtshof in Den Haag een opmerkelijke juridische constructie gekozen die ‘onhoudbaar is’.

 • Psychiater liet selectieve vernietiging terecht niet toe

  Een patiënt mag zijn medisch dossier, of een deel ervan, laten vernietigen. Dat recht staat zo beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In de KNMG-Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens staan ook de uitzonderingen daarop helder beschreven.

 • Strafzaak euthanasie geen goed idee

  Het college van procureurs wil een verpleeghuisarts gaan vervolgen vanwege een euthanasie die niet volgens de regels verliep. Geen goed idee, vinden de auteurs. De beroepsgroep moet zelf de grenzen van de euthanasiewet bepalen, de rechter is daar niet voor toegerust.

 • Oogarts had patiënt terug moeten zien

  Na een week antibiotica was het linkerooglid van een vrouw nog steeds fors gezwollen. De huisarts verwees met spoed naar de oogarts. Die stelde vast dat er sprake was van een preseptale cellulitis in remissie, die met Tobradex zou moeten overgaan.

 • De donkere kant van de verantwoording

  Econoom Erik Renkema onderzocht de verantwoordingscontext waarbinnen medisch specialisten werken. Conclusie: het risico op een mogelijke aanklacht heeft ook negatieve effecten. Een simpele oplossing is er niet.

print dit artikel
Dit artikel delen