Alcohol

Artikelen over de invloed van alcoholgebruik tot aan alcoholgerelateerde problemen, zowel bij patiënten als de artsenberoepsgroep zelf.
-
Handreiking alcoholsignalering in ziekenhuizen gelanceerd
Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek heeft de Handreiking (Vroeg)signalering Alcoholproblematiek gepubliceerd. Maag-, darm- en leverarts Henk-Marijn de Jonge van het Jeroen Bosch Ziekenhuis past deze al toe met verschillende zorgverleners in een netwerk.
-
Kinderarts Van der Lely start alcoholpoli in België met leerstoel
Kinderarts Nico van der Lely die de alcoholpoli ontwikkelde in de strijd tegen alcoholmisbruik onder jongeren, start vanaf januari de Reinier de Graaf-leerstoel jeugd en alcohol. Komend jaar start hij de eerste jeugd en alcoholpolikliniek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
-
‘Artsen niet op één lijn over alcohol’
Artsen zouden patiënten eensgezind moeten aanspreken op hun alcoholgebruik. Ze zouden moeten adviseren geen alcohol te drinken, zoals de Gezondheidsraad stelt. Maar over nul als norm zitten artsen niet op één lijn. Dat zei verslavingsarts Robert van de Graaf dit weekend in Nieuwsuur.
-
Minder drinken, minder vaak atriumfibrilleren
Mensen die regelmatig alcohol drinken en bekend zijn met atriumfibrilleren (AF), hebben er baat bij om te minderen. Dit blijkt uit een gerandomiseerde, Australische studie waarover Aleksandr Voskoboinik e.a. in The New England Journal of Medicine schrijven.
-
Dokter en verslaafde in herstel
Audrey Beckers was anesthesioloog. Ze is nu verslaafde in herstel en verslavingsarts in opleiding. Ze wil het stigma rondom verslaving doorbreken. Haar boodschap: van deze ziekte kun je herstellen. Dat geldt ook voor dokters.
-
Fitte patiënt herstelt sneller van operatie
Een gecompliceerd beloop na chirurgie komt nog vaak voor en heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven. Bovendien is het een grote kostenpost. Arts-onderzoeker Laura van Wijk en collega’s pleiten voor een structurele aanpak van het risico op complicaties. Bij de patiënt zelf.
-
Relatie tussen alcohol en dementie niet eenduidig
Ouderen die onregelmatig veel alcohol drinken, ontwikkelen mogelijk sneller dementie dan ouderen die dagelijks weinig drinken. Het effect van veel alcoholgebruik is sterker als er al sprake is van milde cognitieve stoornissen (MCI). Dit blijkt uit een Amerikaanse cohortstudie waarover Manja Koch e.a. schrijven in JAMA Network Open.
-
Europese artsen willen betere etiketten alcohol
Op etiketten van alcoholische dranken moet staan wat de ingrediënten zijn en wat de voedingswaarde is van de drank. Daarvoor pleit de Europese organisatie voor artsen CPME.
-
Minder volwassen rokers en overmatige drinkers
Het afgelopen jaar rookten er minder volwassenen. Ook waren er minder stevige drinkers. Dat staat in de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.
-
Honderden ‘carnavalsslachtoffers’ in Brabantse ziekenhuizen
De eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Brabant hebben in de afgelopen dagen samen meer dan 450 carnavalsslachtoffers behandeld. De meeste slachtoffers belandden in het ziekenhuis door overmatig alcohol- of druggebruik, een kleiner deel door ‘pech’, zoals breuken na valpartijen.