Tussen twee werelden
Jong, veelbelovend én kankerpatiënt
Plaats een reactie
Tussen twee werelden – Wat bijna doodgaan mij leerde over het leven, Suleika Jaouad, Ambo/ Anthos, 352 blz., 23,99 euro.
Bestellen
Op haar 22ste wordt bij Suleika Jaouad acute myeloïde leukemie vastgesteld. Haar prognose is slecht. De vier jaar erna krijgt ze een beenmergtransplantatie – gelukkig blijkt broer een 100 procent match –, ondergaat ze talloze chemokuren en woont meer in het ziekenhuis dan thuis. Na 1500 dagen, ze heeft ze geteld, is ze volgens haar artsen ‘genezen’.
In Tussen twee werelden (Between Two Kingdoms) – een verwijzing naar Susan Sontags omschrijving van het ‘rijk der zieken’, waarin mensen leven die ziek zijn, versus het andere rijk, dat van de gezonde mensen – beschrijft ze hoe het is om jong, veelbelovend én kankerpatiënt te zijn. Ze probeert antwoord te geven op de vraag: hoe leef je na leukemie verder? Ze maakt een louterende roadtrip door de VS in haar uppie. Het resultaat is dat ze zich opnieuw met haar vriend, haar ouders en het leven kan verhouden.
Eerlijk gezegd is haar boek bij vlagen bloedirritant, vanwege de houterige vertaling en de wat ‘Amerikaanse’ overdreven stijl. Tegelijkertijd kon ik het niet wegleggen. Hoe dat kan? Omdat Jaouad een adembenemend levensverhaal heeft, en je met haar meeleeft in haar lijdensweg, als ze vrienden met kanker verliest en ze wéér terug moet naar ‘af’. Ze stelt terechte vragen als: waarom gaan jonge mensen dood? En hoe kan het dat artsen haar als twintiger niet waarschuwen voor onvruchtbaarheid als bijwerking van chemo?
Het boek eindigt wat onwezenlijk, als ze ‘dankbaar’ terugkijkt en beroemd wordt. Wat na het boek recentelijk gebeurde: Jaouad onderging voor de tweede keer een beenmergtransplantatie. Niet echt een happy end.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties