Tussen de oren?
Haperende hersenen
Plaats een reactie
Tussen de oren? Misverstanden over functionele neurologische stoornis (FNS), Rien Vermeulen & Joop Bouma, Uitgeverij SWP, 168 blz., 28 euro.
bestellen
Stel: alles wat je altijd deed zonder nadenken, gaat niet meer vanzelf. Gewoon lopen lukt plots niet meer. Je handen trillen ineens en spieren trekken ongecontroleerd samen. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting tweeduizend patiënten met zulke klachten de diagnose functionele neurologische stoornis (FNS).
In Tussen de oren? leggen emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen en journalist Joop Bouma uit waaraan je FNS kunt herkennen. FNS is geen conversie, geen hysterie, geen SOLK, geen PTSS en ook geen katatonie, benadrukken de auteurs. Het is een abnormale neurologische reactie op een stressvolle gebeurtenis, op te vatten als een hapering in het verzenden en ontvangen van signalen in de hersenen. Bij blijvende klachten is het zaak dat er niet te lang wordt gewacht met medische hulp. Wie binnen een jaar bij een dokter komt die FNS herkent, heeft 50 procent kans op herstel. Psychotherapie is doorgaans niet nodig, fysiotherapie wel. Met hun boek maken de auteurs weer eens duidelijk hoe moeilijk en artificieel het onderscheid is tussen lichamelijke en geestelijke stoornissen. Ze laten dat onder meer zien aan de hand van de ervaringen van neuroloog en ex-FNS-patiënt Oliver Sacks. Maar er komen ook tal van andere patiënten aan het woord. Het feit dat medisch adviseurs en verzekeraars FNS vaak niet tot de ‘echte’ ziekten rekenen of suggereren dat patiënten simulanten zouden zijn, krijgt ruim aandacht.
In Medisch Contact de podcast vertelt Rien Vermeulen over dit boek.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties