Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Elyse Bouritius
13 juni 2018 1 minuut leestijd
boek

Onbeperkt vruchtbaar

Van ivf naar designerbaby

Plaats een reactie
Onbeperkt vruchtbaar, Larissa Pans, De Bezige Bij, 208 blz., 19,99 euro.

Bestel direct

Social egg freezing, omamoeders, vruchtbaarheidstoeristen, Google-, diepvries- en stamcelbaby’s. Het zou zo een korte samenvatting van een sciencefictionfilm kunnen zijn. Maar niets is minder waar. Het is een blik op de glorende fertiliteitshorizon; de potentiële baarmoedertransplantaties, verjonging van eicellen door celkerntransplantatie en vervaardiging van ei- en zaadcellen uit stamcellen nog daargelaten. Wetenschappers stellen dat met de huidige biotechnologische vooruitgang het niet ondenkbaar is dat de vrouw in de toekomst onbeperkt vruchtbaar zal zijn.

In haar boek Onbeperkt vruchtbaar – Een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap laat journaliste Larissa Pans de ontwikkeling zien die het jonge specialisme van de voortplantingsgeneeskunde heeft doorgemaakt. Van de eerste succesvolle ivf-behandeling in 1978 (1983 in Nederland) tot aan de angst voor zogenaamde designerbaby’s. Wie denkt dat dit zijn/haar tijd wel zal duren: de eerste baby’s ontstaan uit een Amerikaanse eicel, een Deense zaadcel en een Indiaase draagmoeder zijn inmiddels een feit. Het liefst met zelfgekozen geslacht en haarkleur.

Dat steeds meer vrouwen zich op oudere leeftijd willen voortplanten, lijkt een voorname rol te spelen in de huidige (commerciële) ontwikkelingen. De vraag is welke prijs deze, vaak vurige, kinderwens heeft. Tot welke leeftijd mogen vrouwen moeder worden? Welke gevolgen heeft dit voor de betreffende kinderen? En heeft de vrouw eigenlijk ‘recht’ op kinderen?

Gebaseerd op medisch-ethische, politieke en wetenschappelijke kennis en ervaringsverhalen schreef Pans een interessant boek, dat de verschillende kanten belicht van dit controversiële thema en zo veel stof biedt voor debat.

Elyse Bouritius, arts

print dit artikel
Media en cultuur
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties