Migraine: gebaande en ongebaande paden
Plaats een reactieOp een dag vertelt de neuroloog van Irene van Staveren dat er geen verdere oplossing is voor haar migraine. Ik ben uitbehandeld, concludeert zij daarom, met gevoel voor pathos, in de De professor als proefkonijn. Althans, er is niets meer wat op het menu staat van de reguliere behandelmethoden.

Van Staveren, hoogleraar economie, en tevens Trouw-columnist, pakt haar hersenaandoening aan als de onderzoeker die ze is. Ze wil juist de bron aanpakken: waarom en wanneer begint een migraineaanval überhaupt? Ze stapt bewust (ook) buiten het gebaande migraineonderzoek, leest wetenschappelijke artikelen over medicatie, voeding, stress, angst, slaap en andere kruisverbanden met migraine. Van Staveren voegt grafiekjes en figuren toe van tussenstapjes in haar zoektocht. Verwarrend is de stijl: persoonlijke verslagen, met dito verzuchtingen (‘afijn’), afgewisseld met abstracte verhandelingen over bijvoorbeeld breinallostase en adaptogenen. Niet alles zal nieuw zijn voor artsen, toch is deze ‘offroad’-aanpak interessant.
Irene van Staveren, De professor als proefkonijn – een hoopvol perspectief op migraine, Ten Have, 240 blz., 22,99 euro.
bestellen

De meerderheid van de in migraine geïnteresseerde neurologen is zélf migraineklant, maar neuroloog Hans Carpay (ziekenhuis Tergooi) hoort daar niet bij. Wel houdt hij er zich al ruim dertig jaar mee bezig en heeft in Migraine is geen hoofdpijn in soepele taal al zijn inzichten op een rijtje gezet. Goed om te weten, bijvoorbeeld, voor huisartsen en andere dokters die frequent migrainepatiënten zien: neem de IHS-criteria niet altijd letterlijk. Zo duurt een ‘officiële’ aanval maximaal drie dagen. Maar een vierdaagse aanval is net zo goed migraine.
Hans Carpay, Migraine is geen hoofdpijn, Brooklyn, 116 blz., 12,50.
bestellen
- Er zijn nog geen reacties