IDFA: Wie zijn wij?
Plaats een reactie
Als de Duitse ouders van Jonas horen dat hij pontocerebellaire hypoplasie type 2 heeft – in Nederland bekend als de Volendamse ziekte – hebben ze geen idee wat dat is.
‘Hij zal nooit kunnen pianospelen, omdat hij zijn handen niet onafhankelijk van elkaar kan bewegen’, zegt de arts. Dat lijkt de ouders geen ramp, want ze kunnen zelf ook niet uit de voeten op de piano. In het ergste geval zal hij niet kunnen fietsen, vertelt de arts ook. Dat was allemaal veel te rooskleurig gesteld, concludeert de vader van Jonas in de documentaire Wer sind wir? ‘Deze kinderen kunnen niet zitten, niet lopen, niet spreken.’
De documentaire brengt de levens van twee zwaar gehandicapte kinderen – naast Jonas zien we Helena – in beeld, die niet kunnen praten. Of eigenlijk van drie, want halverwege de film blijkt Jonas een broertje te hebben met dezelfde aandoening.
Lees ook-
Eva Nyst
Eva Nyst werd geboren in Australië en groeide op in Middelburg. Ze studeerde filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte twee jaar als journalist bij De Volkskrant. Van 2001 tot 2022 was ze in dienst bij Medisch Contact. Sindsdien is zij werkzaam bij de KNMG als beleidsadviseur.
- Er zijn nog geen reacties