Het nieuwe brein van de dokter
De nieuwe dokter
Plaats een reactieHet beroep van arts gaat ingrijpend veranderen. Dat moet ook wel, stelt arts-fysicus-ondernemer Erik-Jan Vlieger in Het nieuwe brein van de dokter, want een medisch specialist zou nu al ongeveer zestien artikelen per dag moeten lezen om bij te blijven.

Het nieuwe brein van de dokter, Erik-Jan Vlieger, Bohn Stafleu van Loghum, 167 blz., 24,95 euro.
Zo’n overload aan informatie kan niemand behappen. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden die big data gaan bieden, waaraan Vlieger uiteraard ook aandacht besteedt. Hij beargumenteert uitvoerig dat werken in klinische netwerken en met computerintelligentie het antwoord moet en zal zijn. Idealiter zal het ongeveer zo gaan: als arts stel je een zo uitgebreid mogelijke differentiaaldiagnose (DD) op, aangevuld met kenmerken als voorgeschiedenis, etniciteit en sociale factoren. Daarbij werk je met zogeheten Electronic Differential Diagnose Generators (EDDG), dat zijn databases die voor een combinatie van symptomen een DD genereren. Zo’n DD is altijd voorzien van een kans. Intussen houd je die EDDG’s permanent up-to-date via big data-technieken. Een algoritme is beschikbaar om het beste diagnostische instrument aan te bevelen.
De nieuwe arts doet verder permanent onderzoek. Elke patiënt doet mee – tenzij hij geen toestemming geeft – aan hypothesetoetsend of hypothesegenererend onderzoek.
- Er zijn nog geen reacties