Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
boek

Getroebleerde jongen

Plaats een reactie
De groene eend, Manu Causse. Uitgeverij Signatuur, 236 blz., 19,99 euro.

Bestel direct

Een bitter gescheiden stel heeft een zoon met psychische problemen – volgens de kaft is de jongen autistisch –, die in een instelling woont. De vader worstelt met zichzelf en kan evenmin accepteren dat zijn zoon zo is, zo leeft. Hij neemt hem mee, in een pasgeërfde groene lelijke eend. Ontvoering, volgens de moeder. Waarna de achtervolging wordt ingezet, onder leiding van een bromsnorachtige gendarme.

Tot zover het verhaal van De groene eend van de Franse auteur Manu Causse (1972). Het boek is dit voorjaar uitgekomen en de reden dat het hier nu pas besproken wordt, is dat het zo tergend begint. Wat een gedoe. Causse beschrijft het verhaal vanuit wisselende perspectieven, waarbij ook katten, vlinders en geesten deelnemen aan de dialoog. Prima. Maar als iemand getroebleerd is, hoeft dat toch niet zo moeizaam te worden beschreven? En de beschrijving van de vreselijke moeder is te erg. Los hiervan zijn er gelukkig ook overtuigende passages in deze ’roadmovie’. Het best uit de verf komt de goedmoedige agent, en zijn talentvolle neus voor het speuren naar boleten in het bos.

print dit artikel
Media en cultuur
  • Marieke van Twillert

    Marieke van Twillert werkt als journalist voor Medisch Contact. Arbeidsmarkt, levenseinde en e-health hebben haar speciale aandacht.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties