Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
boek

De herontdekking van het lichaam / Op de bank

Burn-out

Plaats een reactie

De herontdekking van het lichaam, Bregje Hofstede, Uitgeverij Cossee, 125 blz., 14,99 euro.

bestel direct

Haar verhouding tot haar lichaam beperkte zich tot ‘desinteresse en milde minachting’ schrijft Bregje Hofstede in De herontdekking van het lichaam, een lucide analyse van haar burn-out. Soms stelde ze zich zelfs voor hoe handig het zou zijn om lichaamloos door het leven te gaan. Maar die burn-out maakte dat ze van standpunt veranderde. Kennis zit in je lijf, de aloude adagia ‘ken uzelf’ en ‘alles met mate’ zijn diepe waarheden, maar er moest ‘een fysieke gewaarwording aan worden gekoppeld’ voordat het tot Hofstede doordrong. ‘Op een willekeurige dag merk ik misschien tien, twintig keer: o, ik span mijn hele voorhoofd aan, of mijn kaken staan stijf op elkaar, of ik zit gebogen. Ik ben moe. Ik zou nu even willen opstaan om een rondje te lopen. Ik merk, kortom, sneller wanneer ik te ver ga.’ Ze legt uit waarom wandelen – ’slenteren’– een remedie is.

Op de bank, Florien Vaessen, Balans, 240 blz., 17,95 euro.

bestel direct

Ook Florien Vaessen maakte een burn-out mee. In Op de bank legt ze – minder filosofisch dan Hofstede – omstandig uit hoe ze ziek werd van haar werk. Hoe ze op een ochtend plotseling klappertandend onder de douche stond – leeg en uitgeput. En hoe dat uiteindelijk het gevolg bleek van werken in een (te) grote organisatie, in haar geval een bank. Ze trekt er lessen uit: angst en conformisme liggen in veel organisaties op de loer vanwege de continue reorganisatiedrift; mensen zijn minder collegiaal geworden, de rivaliteit is groter, data en techniek nemen de plaats in van creatieve inbreng, er heerst gebrek aan autonomie. Dat moet dus anders.

print dit artikel
Media en cultuur burn-out
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties