Beroepsziekten in de praktijk
Plaats een reactie
Overzicht beroepsziekten
In Nederland lopen naar schatting 25.000 mensen per jaar een beroepsziekte op, staat in het voorwoord van Beroepsziekten in de praktijk door G. van der Laan c.s. En dit: ‘Als we iedereen in dit land oproepen om deel te nemen aan arbeid […] horen we te regelen dat er een eersteklaszorg en -begeleiding is door de bedrijfsgezondheidszorg en anderen, gebaseerd op de nieuwste kennis en inzichten.’ Daar kan dit boek aan bijdragen.
Een grote groep arbeidsgeneeskundigen en medisch specialisten beschrijven de verschillende aandoeningen die zoal door werk veroorzaakt kunnen worden. Van heel bekende, zoals burn-out en contacteczeem, tot minder vaak voorkomende, zoals het hand-arm-vibratiesyndroom en de popcorn workers lung. In deze tweede druk wordt ook aandacht besteed aan ‘nieuwe beroepsziekten’: hoe signaleer je deze, hoe bevestig je een vermoeden, en wat dan? Het boek is helder geschreven en biedt voor bedrijfsartsen én curatieve dokters een goed overzicht van beroepsziekten.
Het hoofdstuk ‘Luchtweg- en longaandoeningen door het beroep’ is bovendien een mooie aanvulling op de nascholing die Medisch Contact binnenkort over COPD biedt. (Zie ook het artikel over COPD Kwestie van lange adem) - Sophie Broersen
- Rubriek Scoop
-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties