Achter de rug van God
Finse schoonheid
Plaats een reactie
Achter de rug van God, Thijs Feuth, Arbeiderspers, 272 blz., 18,99 euro.
Wat trekt een jonge arts naar het Finse Posio? Een plaats waar de dagen korter worden en de mensen alsmaar ouder? Waar eenzaamheid en alcoholisme domineren. Zoals zo vaak, is het de liefde.
Liefde voor zowel het vrouwelijke schoon, als de schoonheid van de ongerepte natuur. Thijs Feuth (1981) schrijft in zijn tweede roman Achter de rug van God, een vreemdeling in Lapland over zijn tijd in Posio, een plaats in Fins Lapland waar hij samen met zijn vriendin werkt in een gezondheidscentrum. Dat werk vervult in het verhaal slechts een bijrol. Al rennend (en langlaufend) verkent hij de Laplandse natuur, die hij voorziet van een vleugje Finse mythologie. Daar waar de rest van de wereld wordt geteisterd door een scala aan problemen, dompelt Feuth zich onder in een winterwonderland.
Het boek raakt ook een gevoelige snaar. Feuth worstelt in zijn roman met onzekerheden in de intermenselijke sfeer. Zijn twijfels over de liefde voor zijn Laura en zijn moeizame gezinssituatie maken hem kwetsbaar. Een kwetsbaarheid die in schril contrast staat met zijn daadkrachtige tred. Het resultaat is een roman die de zintuigen prikkelt met zijn natuurbeschrijvingen en tegelijkertijd de warmte biedt waarnaar je zou verlangen in de strenge winters van Fins Lapland.
- Er zijn nog geen reacties