Boeken en films & zo
Rutger Jan van der Gaag
1 minuut leestijd
boek

Voeding en Welvaartsziekten

De omnivore mens

Plaats een reactie

Voeding en Welvaartsziekten, Marijke Samsom, uitgave in eigen beheer, 340 blz., 33 euro. Te bestellen via: fabelfoutvet.nl.

Onlangs meldde een sportvriend dat zijn zorgwekkende glucosedagcurve genormaliseerd was. Een diëtiste had zijn voedingsgewoontes radicaal veranderd door de toevoer van koolhydraten maximaal te reduceren. Spectaculair resultaat: 10 procent gewichtsafname (BMI binnen de marges) en bloedsuikers geregulariseerd.

De mens is een omnivoor. Een evolutionair voordeel om onder alle omstandigheden te overleven. Zelfs met strikt eenzijdige diëten, zoals de veganistische Indiër of de uitsluitend vlees en vet etende eskimo. Maar vijfduizend jaar schaarste heeft hem niet voorbereid op de huidige overdaad. Dit leidt tot inmiddels wijdverspreide ‘welvaartziektes’, zoals overgewicht en diabetes. Deze analyse staat prachtig beschreven in het indringende Voeding en Welvaartsziekten van Marijke Samsom. Zij waarschuwt, net als de Gezondheidsraad, voor de overdaad aan koolhydraten. Zelfs vruchten bevatten meer koolhydraten dan wij veronderstellen. Daar waar de Gezondheidsraad het consumeren van vette vis aanbeveelt, gaat deze auteur verder in de richting van een voedingspatroon dat de inname van verzadigde vetten niet schuwt, en ook niet van dierlijke proteïnen.

Artsen worden zich steeds bewuster van dieetinvloeden op het voorkómen en ontstaan van ziektes. Naast het eerder genoemde advies van de Gezondheidsraad uit 2015, biedt dit boek een verrassend en goed onderbouwd inzicht in feiten, mythes en fabels rondom de omnivore mens.

Media en cultuur boek burn-out
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.