
The Eternal Memory
In de documentaire The Eternal Memory volgen we het Chileense echtpaar Augusto Góngora en Paulina Urrutia.
In de documentaire The Eternal Memory volgen we het Chileense echtpaar Augusto Góngora en Paulina Urrutia.
In The Eternal Memory volgen we het Chileense echtpaar Augusto Góngora en Paulina Urrutia. Waar Augusto eens als bekende journalist op de Chileense televisie vocht voor het behoud van collectieve herinnering onder militaire dictatuur, moet hij nu vechten tegen het verval ervan door zijn alzheimer.
‘Er bestaat maar één gezond dieet, en dat is jouw ik-dieet!’, is het credo van Xavier Martins Dias in zijn boek Het ik-dieet. De inspanningsfysioloog en gezondheidswetenschapper neemt ons mee op een reis rond het vraagstuk wat gezonde voeding eigenlijk is.
Rustig zittend in de ochtendtrein, ruik ik een wolk van suikerspin die mijn kant op komt. Nostalgisch waan ik me weer even 13 jaar, gehuld in mierzoete tienerdeodorant. Geen nostalgie dit keer, maar de geur van iemand die op het perron heeft staan vapen.
Thérèse Visser ’t Hooft is zesdejaarsstudent geneeskunde en werkt voor haar bijbaan als triagist bij verschillende huisartsenposten. Ze geeft een inkijkje in de langskomende casuïstiek op zomaar een hap-dag. Waarmee we meteen een beeld krijgen van de ontwikkelingen in de zorg.
De hoeveelheid poly- en perfluoralkylstoffen (pfas) die mensen binnenkrijgen via drinkwater en voeding, ligt boven de grenswaarde. Dit blijkt opnieuw uit een onderzoek van Schepens e.a. van het RIVM, dat deze week verscheen.
20 procent van de vrouwen raakt spontaan zwanger na een eerder succesvol ivf- of ICSI-traject. Dit blijkt uit een systematic review en meta-analyse door de Britse Annette Thwaites e.a. in Human Reproduction.
Het nieuwe middel mirikizumab is veilig en effectief als behandeling bij matige tot ernstige colitis ulcerosa. Dat blijkt uit onderzoek van mdl-arts Geert D’Haens (Amsterdam UMC) e.a. in The New England Journal of Medicine.
Hemodiafiltratie resulteert in een hogere overleving bij patiënten met nierfalen vergeleken met reguliere hemodialyse. Dat tonen nefroloog Peter Blankestijn (UMCU) e.a. aan in The New England Journal of Medicine.
Chronische patiënten hebben er baat bij als ze met hun behandelaar, naast klachten en labuitslagen, ook de ervaren ziektelast kunnen bespreken. Dat stelt epidemioloog en onderzoeker Esther Boudewijns (Universiteit Maastricht) in haar proefschrift ‘Optimising care for people with chronic conditions: The assessment of burden of chronic conditions tool’. Ze ontwikkelde de ‘Ziektelastmeter voor Chronische Aandoeningen’ en onderzocht de toepassing ervan. Boudewijns promoveerde op 15 juni in Maastricht.
Metformine gestart in de acute fase van een covid-19-infectie vermindert de kans op het postcovidsyndroom met 41 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Carolyn Bramante e.a., gepubliceerd in The Lancet.
In 2022 maakte 16,2 procent van de Nederlanders ten minste een keer gebruik van de huisartsenpost (hap). Na een sterke daling in de covidjaren is het hapbezoek daarmee weer op hetzelfde niveau als in 2019. Dat blijkt uit een analyse van het zorggebruik op de huisartsenpost in 2022, door het Nivel.
Het gebruik van laagmoleculairgewichtheparine (LMWH) gedurende de zwangerschap, verlaagt de kans op miskramen bij vrouwen met erfelijke trombofilie niet. Dat toont onderzoek van Siobhan Quenby e.a. aan dat is gepubliceerd in The Lancet.
Voor alweer de achtste keer keren de Stichting Voorlichting Patiënten (SVP) en Medisch Contact de tweejaarlijkse communicatieprijs uit aan een zorgverlener die of een initiatief dat de communicatie met de patiënt aantoonbaar heeft weten te verbeteren op een manier waar anderen van kunnen leren.
Er is ophef ontstaan over de ‘ABA-behandeling’ bij kinderen met autisme. In een onlinepetitie – die inmiddels meer dan drieduizend keer is ondertekend – wordt gepleit voor een verbod op de behandeling. De belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (LBVSO) ontving 450 klachten over de behandeling, meldt Trouw. In deze klachten zou worden genoemd dat veel scholieren deze behandeling als traumatisch ervaren.
Aan een aanzienlijk deel van de migrainepatiënten worden nog altijd niet-effectieve opioïden voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van Rein van Welie e.a., gepubliceerd in Cephalalgia.
Profylactische trombocytentransfusies zijn tegen de verwachting in beter in het voorkomen van ernstige bloedingen bij de plaatsing van een centraal veneuze katheter (CVC) dan wanneer een dergelijke transfusie achterwege blijft. Dat beschrijven van Floor van Baarle e.a. in een onderzoek gepubliceerd in NEJM.
De voorgenomen modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) gaat niet door, laat minister Kuipers weten in een Kamerbrief. Volgens hem is deze modernisering op dit moment niet mogelijk op een manier die genoeg zekerheid biedt over de effectiviteit en de gevolgen voor patiënten.
Een systeem waarbij twee draadloze en met elkaar communicerende minipacemakers in het rechteratrium en rechterventrikel worden geplaatst blijkt effectief en veilig. De resultaten hiervan worden beschreven door Knops e.a. in NEJM.