
De Ziel
Veel artsen krijgen er vroeg of laat mee te maken: een patiënt die voor je ogen overlijdt. ‘De ziel heeft het lichaam verlaten’, wil een van de aanwezigen bij zo’n aangrijpend moment nog weleens zeggen.
Veel artsen krijgen er vroeg of laat mee te maken: een patiënt die voor je ogen overlijdt. ‘De ziel heeft het lichaam verlaten’, wil een van de aanwezigen bij zo’n aangrijpend moment nog weleens zeggen.
Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen en de daaropvolgende formatie was het een heet hangijzer: het wetsvoorstel Waardig Levenseinde. Reden voor de makers van de Nieuw Licht-boekenreeks om eens aan te kloppen bij filosoof, columnist en voormalig specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer.
Deze Amerikaanse schrijver laat in zijn nieuwe roman Andrews hersenen een cognitiewetenschapper in gesprek gaan met een psychiater. ‘Jouw vakgebied is de geest’, stelt de cognitiewetenschapper, ‘het mijne de hersenen. Zullen die twee ooit tot elkaar komen?’
Als Léonie Holtes als studente psychologie aan haar stage in een tbs-kliniek begint, vraagt ze zich af of de patiënten die daar zijn gehuisvest wel beter kunnen worden. Wanneer ze een halfjaar later als psycholoog in dezelfde kliniek werkt, vraagt ze zich af of sommige patiënten eigenlijk wel ziek zijn.
Petrus Paulus woont samen met zijn vrouw in een Belgisch rust- en verzorgingstehuis (RVT).
De man zonder ziekte is de titel van de nieuwste roman van Arnon Grunberg. Hoofdpersoon Samarendra Ambani (Sam) zegt over zichzelf dat hij ‘vooral gezond is, geestelijk en lichamelijk’.
In de serie Practicum huisartsgeneeskunde komen Evert Bloemen en Jaap van der Laan met de uitgave Huisarts en vluchteling.
De recente wetenschappelijke doorbraken in de genetica kunnen ons veel goeds opleveren, maar brengen ook een aantal lastige ethische kwesties met zich mee.
Het broeit in De allerlaatste caracara ter wereld van Peter Verhelst. De Belgische arts Victor Duval werkt in deze roman op een tropisch eiland waar de zon altijd schijnt en de fregatvogels loom over de suikerrietvelden zeilen.
Na een carrière bij de televisie besloot Lisa Sanders arts te worden. Haar medische column in The New York Times was de inspiratiebron voor de tv-serie over dr. House, de eigenwijze betweter. In haar boek pleit ze er juist voor om naar de patiënt te luisteren.
J.K. Rowlings boeken over tovenaarsleerling Harry Potter zouden wel eens van pas kunnen komen bij de bestrijding van stress onder geneeskundestudenten. Dat blijkt uit een bericht in de New York Times.
Het lijkt er sterk op dat tolk- en vertaaldiensten vanaf 1 januari definitief voor eigen rekening van patiënten komen. Een motie van Tweede Kamerleden van…
De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en de Universiteit Leiden staan lijnrecht tegenover elkaar rond een congres over…
Beperk het aantal zoetigheden voor diabetici en houd er rekening mee dat maretak giftig is. Dat zijn twee van de vele tips die …
Huisartsen zouden niet langer individueel artsenbezoekers moeten ontvangen. Dat is een van de aanbevelingen die …
Mensen met kanker lopen een verhoogd risico om na hun eerste kanker later in het leven een huidmelanoom te ontwikkelen. Dat schrijven…
De resultaten van het Nederlandse onderzoek naar een mogelijk levensgevaarlijke vorm van de vogelgriep zullen slechts deels openbaar worden gemaakt. Dat staat op de…
‘Het zwijgen van het heelal heeft jullie voorgoed vastgegrepen.’ Aldus spreekt Harry Mulisch zijn mannelijke hoofdpersoon toe in het eerste hoofdstuk – ‘Aarde’ – van de novelle De elementen uit 1988.
Luc Bonneux en Hank Jan Out in de rubriek Water en vuur.
Hoewel er bij de Mexicaanse griep wetenschappelijk weinig fout is gegaan, ‘was de maatschappelijke perceptie van deze episode niet eenduidig positief.’ Dat schrijft...
Van vrouwen bij wie door screening een mammacarcinoom wordt ontdekt, wordt slechts zelden …
De dynamiek binnen onderzoeksgroepen kan leiden tot minder sterke onderzoeksresultaten. Dat schrijven Judith Rosmalen en Albertine Oldehinkel in …
In zijn rol als De mensendokter neemt Grunberg zelden een blad voor de mond en schroomt hij niet om hypocriete klagers hardhandig te ontmaskeren. Niet zo geestig maar daarom niet minder boeiend is Op de bank bij Kant van Andreas Mussenbrock.