
Boek: Zorgt vraagt leiderschap
Redacteuren Dick Both en Alex de Bruijn hebben de zorg in drie lagen onderverdeeld: de zorgverlenende laag, de leidinggevende laag en de bestuurlijke laag.
Redacteuren Dick Both en Alex de Bruijn hebben de zorg in drie lagen onderverdeeld: de zorgverlenende laag, de leidinggevende laag en de bestuurlijke laag.
Medisch leiderschap wordt vaak geassocieerd met managers en bestuurders. Ten onrechte, vinden arts-onderzoekers die het begrip onlangs hebben gedefinieerd. Een introductie in hun opvatting van het begrip aan de hand van vijf vragen.
Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar is precies wat de titel doet vermoeden. Althans, als je het gedeelte binnen de haakjes negeert ...
Gidlund schrijft over zijn eigen – op 27-jarige leeftijd gediagnosticeerde – maagkanker. Dat doet hij knap, want hoe weinig hij inhoudelijk ook over de ziekte, de operaties, chemokuren, het ziekenhuis en de artsen vertelt – hij focust vooral op de beleving ervan –, het ziekteverloop valt uit de context toch op te maken.
Dit Nederlandstalige boek over epilepsie bestaat uit zes hoofdstukken met basiskennis en 25 klinische lessen waarin alle belangrijke epilepsiethema’s aan bod komen.
Joyce Sombroek en Conny van Bentum combineren allebei sport en geneeskunde. Joyce is gelauwerd keepster van het Nederlandse hockeyteam en vijfdejaarsstudent geneeskunde aan de VU te Amsterdam. Conny is oud-topzwemster en nu huisarts én teamarts bij hetzelfde hockeyteam.
‘Het is kiezen of delen.’ Deze tegeltjeswijsheid wordt, naarmate je studie geneeskunde vordert, steeds relevanter. Want er is slechts een beperkt aantal opleidingsplekken per jaar beschikbaar voor elk specialisme. Maar hoe maak je de juiste keus?
Om van een film met thema’s als euthanasie, palliatie, homoseksualiteit en aftakeling door dementie geen loodzware aangelegenheid te maken moet je van goede huize komen. De Israëlische film The Farewell Party slaagt daar glansrijk in.
Dat biodiversiteit goed is voor de natuur wisten we al, maar nu is er bewijs dat deze diversiteit óók goed is voor de gezondheid. Pathogenen lijken minder goed in staat …
Mensen die willen weten op welke leeftijd zij moeten ‘beginnen aan kinderen’ om een bepaalde gezinsgrootte te realiseren, krijgen hulp in de vorm van …
Magnetische stimulatie van de hersenen met een ‘probe’ tegen het hoofd lijkt te helpen bij chronische tinnitus. Het effect hield minstens …
‘Het aantal nieuwe aidsgevallen neemt af; nu hebben we vijf jaar de tijd om de epidemie te stoppen. Anders riskeren we zelfs een …
Zowel in de internationale als nationale pers is afgelopen week aandacht besteed aan een onschuldig ogende tattoo in de vorm van een puntkomma. Het leesteken moet …
Mannen die op oudere leeftijd een artistiek beroep hebben, hebben een lager risico op de ziekte van Parkinson. Mogelijk komt dit doordat …
Metformine zorgt niet voor een betere cardiovasculaire prognose bij patiënten die een cardiale bypassoperatie (CABG) ondergaan en géén diabetes hebben. Dat lijkt logisch, maar…
Het is kosteneffectief om Nederlandse ouderen te vaccineren tegen een ‘community-acquired’ pneumokokkenpneumonie. Dat berekenden…
Een goedkoop oraal vaccin tegen cholera kan het aantal ernstig zieken verminderen. Aanvullende preventieve maatregelen zoals handen wassen…
Het aantal patiënten dat overlijdt tijdens een opname op de intensive care is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dat blijkt uit …
Veel artsen sturen foto’s van aandoeningen via WhatsApp naar elkaar om snel te kunnen overleggen. Maar de KNMG waarschuwt…
Het klinkt logisch: lokaliseer en verwijder het stolsel dat voor een herseninfarct zorgt. Maar de praktijk is weerbarstig. Het nut van een …
RCT’s naar bloedsuikerverlagende middelen van de afgelopen 20 jaar hebben een klein aantal steeds terugkerende auteurs. Het onderzoek betrof …
Gegevens over de kosteneffectiviteit van nieuwe behandelingen moeten een grotere rol gaan spelen bij keuzes in de zorg. Ze zijn nodig voor …
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag ‘beroep in cassatie’ aangetekend tegen de vrijspraak van ex-neuroloog Jansen Steur…
Nederlanders leven gemiddeld een half jaar langer doordat ze veel fietsen en bovendien …
Patiënten die worden heropgenomen na een hoogrisico-operatie, hebben een betere overleving als dit gebeurt in het ziekenhuis …