
Ouderdom - een gids voor beginners
De Amerikaanse journalist Michael Kinsley is 43 als hij de diagnose parkinson krijgt. Dat de ziekte hem twintig jaar na dato zeldzaam gunstig gezind is, blijkt uit zijn boek Ouderdom – een gids voor beginners.
De Amerikaanse journalist Michael Kinsley is 43 als hij de diagnose parkinson krijgt. Dat de ziekte hem twintig jaar na dato zeldzaam gunstig gezind is, blijkt uit zijn boek Ouderdom – een gids voor beginners.
In dezelfde week waarin zijn dochtertje, na 33 weken zwangerschap en met een spoedkeizersnede, ter wereld komt, overlijdt zijn vrouw aan de gevolgen van acute myeloïde leukemie.
Kunnen 65-plussers alsnog een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen? Wat is de invloed daarvan op het ouder worden? Slijt je karakter als je ouder wordt? En wat ís ‘karakter’ eigenlijk?
In Verstilde wereld – De fasen van dementie stelt Rachel Visscher zichzelf vragen als: hoe gedraagt iemand zich die dement wordt? Wat zijn de verschijningsvormen van dementie?
Na het succesvolle Pogingen iets van het leven te maken verscheen van Hendrik Groen een tweede ‘geheim dagboek’: Zolang er leven is, inmiddels een bestseller. De nu 85-jarige Groen blijft vol zelfspot schrijven over zijn leven in het verzorgingshuis anno 2015.
Psychiater Adeline Day, dochter van een beruchte seriemoordenaar, is een van de verdachten van twee moorden. Ze lijdt aan HSAN – hereditaire sensibele en autonome neuropathie ...
Martin Pistorius, auteur van het boek Ghost Boy, is 12 jaar oud als hij in zijn geboorteland Zuid-Afrika getroffen wordt door het locked-in syndroom.
Martin Pistorius, auteur van Ghost Boy, is 12 jaar oud als hij in zijn geboorteland Zuid-Afrika getroffen wordt door het locked-in syndroom. Zijn artsen kunnen geen oorzaak vinden en met een spastische parese en een verlaagd bewustzijn komt hij terecht in een instelling voor ernstig gehandicapte kinderen.
Zijn ouders beslissen, terwijl zijn dood nog nauwelijks tot hen doordringt, om de organen van hun zoon te doneren, waarop die avond – per vliegtuig – operatieteams uit het hele land bijeenkomen voor de uitnameprocedure.
Wie mag zich eigenlijk de uitvinder van de pil noemen – de anticonceptiepil die in de jaren zestig de wereld op zijn kop zette? Journalist en schrijver Karl van den Broeck probeert in zijn boek De echte vader van de pil. Het verhaal van de man die de vrouw bevrijdde deze lastige vraag te beantwoorden.
Vier dagen per week werkt hij in het ziekenhuis. De vijfde dag ‘ga ik naar een museum of boekhandel en lees. Dat maakt me gelukkig’. ‘Door ons vak word je geconfronteerd met mensen die lijden. Om dit vol te houden, moet je ervoor zorgen dat je openstaat voor kunst, voor de mens en zijn expressie.’
Een cursus modelboetseren tijdens haar studie was de aanzet. ‘Fantastisch om de schoonheid van het menselijk lichaam, in klei weer te geven.
De geriatrische revalidatie blijft een zorgenkind. Er zijn grote regionale verschillen in de toegankelijkheid van deze zorg. De vraag is of dat verbetert, nu instellingen zullen worden afgerekend op indicatoren waarvan de waarde nog niet is aangetoond.
Eerder identificeren en uitgebreid volgen van patiënten met een hoog risico op slokdarm-, alvleesklier- of eierstokkanker, leidt er op lange termijn hopelijk toe dat …
Als patiënten vlak na een suïcidepoging psychosociale gesprekstherapie krijgen, verlaagt dit de kans op …
Niet alleen tijdens, maar ook vijf jaar na detentie komen er onder jeugdige delinquenten vaker psychiatrische ziekten voor dan…
Vroeg starten met sondevoeding bij acute pancreatitis verlaagt de kans op infecties en overlijden niet. Het is minstens even effectief als …
Een genetisch lage vitamine-D-spiegel is geassocieerd met een verhoogde kans op voortijdig …
Het uitvoeren van een mitralisklepannuloplastiek tijdens een bypassoperatie is niet zinvol. Bij patiënten met …
Wanneer een lied bij u vergeten herinneringen boven brengt, werkt dit dan ook zo voor alzheimerpatiënten? Om deze gedachte te onderzoeken startte sociaal werker Dan Cohen het liefdadigheidsproject MusicAndMemory.Org.
Ouderengeneeskunde is meer dan een specialisatie; het is basiszorg die iedere arts zich eigen moet maken. Dat stelt …
Artsen moeten met hun patiënten leren praten over zorg rondom het levenseinde. En dat houdt meer in dan ...
Na traumatisch hersenletsel komt bij ouderen vaker dementie voor dan wanneer zij een trauma meemaken zonder hersenletsel. Dat stellen…
Vanwege de krappe arbeidsmarkt proberen veel aiossen hun opleiding zolang mogelijk te rekken. Een baan buiten het ziekenhuis kan een reële optie zijn, vindt LUMC-voorzitter Ferry Breedveld.
Een vrouw komt op de Spoedeisende Hulp na een collaps met bewustzijnsverlies. De SEH-arts in opleiding stelt, na uitgebreid onderzoek en overleg met de supervisor, de waarschijnlijkheidsdiagnose hyperventilatie en stuurt haar – volgens het tuchtcollege terecht – naar huis.