
‘Hallo dokter… beslis jij wel écht samen?’
De campagne over samen beslissen ‘Hallo dokter, hallo patiënt’ is de komende tijd weer veelvuldig te zien op radio, televisie en sociale media. Het is nog steeds broodnodig, vindt kinderarts Paul Brand.
De campagne over samen beslissen ‘Hallo dokter, hallo patiënt’ is de komende tijd weer veelvuldig te zien op radio, televisie en sociale media. Het is nog steeds broodnodig, vindt kinderarts Paul Brand.
Hij werkt als kinderarts op Aruba en hij is universitair hoofddocent medisch onderwijs en lid van de diversiteitsadviesraad aan de universiteit van Maastricht. Maar Jamiu Busari heeft in zijn loopbaan wel drie keer zo hard moeten knokken als collega’s met minder ambitie en diploma’s.
Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) en het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) trekken samen op om interprofessioneel opleiden en werken te stimuleren. ‘Het staat in onze plannen, maar dan moeten we het zelf ook doen.’
Na ruim vijf jaar draagt Joop Blaauw van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten het voorzittersstokje over aan Roel Bennink. Samen kijken zij terug en vooruit naar een wendbare organisatie die de afgelopen jaren grote veranderingen heeft doorgemaakt.
Tijdens het KNMG-webinar op 10 november aanstaande reikt de jury voor het eerst de KNMG Studentenprijs uit. Drie finalisten strijden om de titel Geneeskundestudent van het Jaar. Wie zijn deze kanshebbers?
Steeds vaker werken meerdere zorgverleners vanuit verschillende disciplines en vakgebieden samen in een netwerk rond de patiënt. Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) en het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) trekken daarom samen op.
Videobellen en gezondheidsapps zijn sinds corona stevig in opmars. Maar kun je ook een slechtnieuwsgesprek voeren op afstand? En hoe blijf je de baas over alle data die straks beschikbaar zijn over je patiënt dankzij die apps? ‘Hoe precies weten we nog niet, maar dát de rol van de arts gaat veranderen, is zeker.’
Na een halfjaar uitstel door de coronamaatregelen was het dinsdag 8 juni alsnog zover: in de Openbare Bibliotheek Amsterdam organiseerden de Amsterdam Medical Student journal, het KNMG district Amsterdam/Noord-Holland en de Stichting Martinus van Marum de tweede editie van het Nicolaes Tulp-symposium.
Loskomen van problematisch middelengebruik is niet eenvoudig. Maar het kan wel. En daarna op een gezonde, verantwoorde manier werken als arts ook. ABS-artsen heeft een vijfjarig monitoringprogramma ontwikkeld dat artsen daarbij helpt.
Op jaarbasis krijgt één op de vijftig thuiswonende 65-plussers te maken met ouderenmishandeling. En naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks 5000 tot 7500 slachtoffers van mensenhandel.
Met ruim 1500 tuchtklachten per jaar is de kans groot dat ook jij er een keer in je loopbaan mee te maken krijgt. Maar wat houdt zo’n klacht precies in? En wat moet je weten over het tuchtrecht?
Ruim acht jaar was longarts Frank Smeenk lid van het College Geneeskundige Specialismen (CGS), waarvan de laatste twee jaar als vicevoorzitter. Hij gaat ‘zijn’ club missen. ‘Ik had nog graag meegedacht over het nieuwe specialismenlandschap.’
Aan tafel bij talkshows, 450 duizend volgers op Instagram en leerzame draadjes op Twitter: steeds meer artsen mengen zich in het maatschappelijke debat. Maar hoe doe je dat op het juiste moment, via het juiste kanaal en op de juiste manier?
Nieuwe inzichten opdoen en waardevol contact onderhouden met collega-artsen (in opleiding) buiten het eigen specialisme: dat is de meerwaarde van de KNMG-districten.
Dat ‘onschuldige’ sigaretje is eigenlijk een symptoom van een dodelijke verslavingsziekte. Daarom is in gesprek gaan met elke rokende patiënt een ‘must-do’. Maar: hoe dan?
In het nieuwe raamplan Artsopleiding 2020 staan de competenties en eindtermen waaraan elke geneeskundestudent moet voldoen. Opsteller Marjolein van de Pol vertelt wat studenten daarvan gaan merken in hun opleiding.
Roodgloeiende telefoons, een volle mailbox en veel overleg via allerlei videoplatforms: de drie ethici van de KNMG krijgen tijdens de coronacrisis allerlei medisch-ethische kwesties voorgelegd. ‘Ik heb ’s nachts wel wakker gelegen.
Roodgloeiende telefoons, een volle mailbox en veel overleg via allerlei videoplatformen: de drie ethici van de KNMG krijgen tijdens de coronacrisis allerlei medisch-ethische kwesties voorgelegd. ‘Ik heb ’s nachts wel wakker gelegen.’
Iedere arts die euthanasie uitvoert, krijgt te maken met de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE). Apotheekhoudend huisarts Florien van Heest bewaart daar niet alleen goede herinneringen aan.
Met #artsenslaanalarm kregen honderdvijftig artsen voor elkaar wat jarenlang niet leek te lukken: een strenger tabaksontmoedigingsbeleid. Hoe zet je eigenlijk als (beginnend) arts een onderwerp op de politieke agenda? Politiek adviseur Emily Kraaijenbrink geeft tips.
Ontdek bij welk artsenberoep je hart ligt. En hoeveel kans je maakt om daar in opleiding te komen. Op de Carrièrebeurs kwamen ruim 650 studenten en basisartsen voor inspiratie en nuttige informatie.
Ontdekken bij welk vakgebied je doktershart ligt. En hoeveel kans je maakt om daar in opleiding te komen. Of gewoon maar eens kijken welke vervolgopleidingsmogelijkheden je zoal hebt.
Verzoeken om het beroepsgeheim te doorbreken zijn steeds vaker dagelijkse kost. Maar artsen kunnen ook zelf, om uiteenlopende redenen, overwegen om te spreken. Tijdens de districtsbijeenkomst Beroepsgeheim in de praktijk onderzochten artsen de grenzen en de rek die het beroepsgeheim biedt.
Met bebloede handen klopt Thijs H. aan bijeen ggz-kliniek. De artsen die hem opnemen, melden dat niet; ze willen niet meteen het beroepsgeheim schenden. ‘Dat is niet alleen een juridische, maar ook een ethische afweging.’
De KNMG en de districten hebben in 2016 nieuwe afspraken gemaakt over de samenwerking en de financiering. Hoe pakken die uit in de praktijk? KNMG-voorzitter René Héman en voorzitter KNMG Districten Platform Bregtje Hermans kijken terug én vooruit. ‘Het zit weer helemaal vol!’