Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen

Meer van ANP

 • Meteen naar huis met nieuwe schouder

  Het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland een schouderprothese geplaatst in dagbehandeling.

 • Urk maakt minste zorgkosten, Oldambt meeste

  In Urk worden gemiddeld de minste zorgkosten gemaakt (1788 euro per persoon) en in Oldambt de meeste (ruim 4500 euro per persoon). Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence, dat gegevens over zorgkosten verzamelt en analyseert.

 • ‘Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel’

  Patiënten die vanwege het inkoopbeleid van zorgverzekeraars moeten overstappen op een medicijn van een ander merk, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten. Dat concluderen veertien patiëntenorganisaties in een gezamenlijk onderzoek onder bijna 2000 patiënten.

 • ‘Meeste ouderen hebben maar weinig zorg nodig’

  De meeste ouderen gebruiken weinig zorg; slechts een klein deel heeft juist veel zorg nodig. 20 procent van de ouderen gebruikt 80 procent van de zorguitgaven voor ouderen. Bijna de helft (48%) van de totale zorguitgaven gaat naar ouderen.

 • Inspectie onderzoekt mishandeling verpleeghuis De Leeuwenhoek

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt een mishandeling in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Dat zegt een woordvoerder van de inspectie in een reactie op berichtgeving in Trouw over mishandeling van ouderen in het verpleeghuis.

 • Griepgolf heerst twee keer zolang als normaal

  Het leek er even op dat de griepepidemie in Nederland bijna voorbij was, maar het aantal patiënten met griepachtige verschijnselen is afgelopen week toch weer licht toegenomen.

 • Hulptelefoon psychische klachten roodgloeiend

  Nog nooit eerder hebben zoveel mensen met psychische problemen contact gezocht met de landelijke luisterlijn Sensoor als in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal zochten meer dan 22.400 mensen hulp, ruim 3500 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de telefonische hulpverlener neemt het aantal ‘alarmerend snel’ toe.

 • Agenten niet vervolgd om dood schizofrene man

  Twee politiemensen die in 2016 psychiatrisch patiënt Cyprian Broekhuis doodschoten in Amsterdam, worden definitief niet vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat het aannemelijk is dat ze handelden uit noodweer.

 • Ophef over tracking-pixels Facebook bij zorgverzekeraars

  Zorgverzekeraars Menzis en ONVZ stoppen onmiddellijk met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.

 • Verkoper crème maakt misbruik van naam artsen

  De makers van een crème voor aandoeningen van de gewrichten en wervels mogen niet langer de namen van reumatologen gebruiken om de werking van het middel te onderbouwen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) bepaald.

 • Aantal soa’s stabiliseerde in 2017

  Het aantal vastgestelde geslachtsziekten lijkt te stabiliseren. De Centra Seksuele Gezondheid krijgen wel steeds meer bezoekers voor een soatest, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was het percentage bij wie zo’n aandoening wordt geconstateerd in 2017 zo ongeveer gelijk aan dat van 2016.

 • Venezolaan valt 11 kilo af en ontbeert zorg

  90 procent van de Venezolaanse bevolking van 30 miljoen mensen leeft in armoede. Inwoners zijn vorig jaar gemiddeld 11 kilo afgevallen, bleek in februari uit onderzoek naar de fysieke gevolgen van de wantoestanden in het olierijke Zuid-Amerikaanse land.

 • ‘Verbod op alle rookruimtes binnen twee jaar’

  Het kabinet streeft ernaar om ook binnen twee jaar een eind te maken aan rookruimtes in openbare gebouwen. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil daarover niet alleen beslissen en wacht de afspraken over rookpreventie af die hij met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg wil maken.

 • Onderzoek na klachten over toezichthouder zorg

  Enkele (oud-)werknemers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn naar de pers gestapt om 'misstanden' bij deze toezichthouder op de gezondheidszorg aan de kaak te stellen.

 • Kabinet: ‘Donorwet goed onderwerp referendum’

  De donorwet lijkt het kabinet een goed onderwerp voor een referendum. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vindt alle aandacht voor het thema orgaandonatie ‘van groot belang’.

 • Zorgen over buitenlandse babyindustrie

  Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich zorgen over de groeiende ‘babyindustrie’ in Europa. Steeds meer stellen uit Nederland wijken uit naar landen als Spanje of Cyprus om hun kinderwens te vervullen via eiceldonatie of commerciële draagmoeders.

 • Onderzoek naar inbreuk medisch dossier Barbie

  Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Het ziekenhuis doet intern onderzoek naar de kwestie.

 • Bruins in gesprek over beleggingen bij farma

  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil van zorgverzekeraars weten hoe zij beleggingen in farmaceuten gebruiken om invloed op die bedrijven uit te oefenen. De minister gaat daarover met de verzekeraars in gesprek, laat hij woensdag weten.

 • CPB: grote prijsverschillen in ziekenhuiszorg

  De prijzen van ziekenhuisbehandelingen lopen sterk uiteen in Nederland. Het lijkt vooral willekeur die aan deze verschillen ten grondslag ligt. Dat staat in een nieuwe studie van het Centraal Planbureau (CPB).

 • Gezondheidsraad: PrEP inzetten bij risicogroep

  Mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie zouden preventief hiv-remmers (PrEP) moeten krijgen. Dat kan helpen het aantal nieuwe infecties in Nederland verder terug te dringen, schrijft de Gezondheidsraad aan de minister voor Medische Zorg en Sport in een adviesrapport.

 • Plannen Van Veldhoven voor schonere lucht

  Zo’n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.

 • Kabinet zet licht op groen voor donorwet

  Het kabinet heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de donorwet die bepaalt dat iedereen in beginsel orgaandonor is, tenzij hij of zij bezwaar aantekent.

 • Blokhuis wil kinkhoestvaccin voor zwangeren

  Het kinkhoestvaccin moet aan alle zwangere vrouwen in Nederland worden aangeboden. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad. Voor de zomer moet duidelijk worden hoe het vaccin zou moeten worden verstrekt, en of het betaalbaar is.