Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen

Meer van ANP

 • NVVE roept op tot steun Albert Heringa

  De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) doet zaterdag via paginagrote advertenties in dagbladen een oproep om Albert Heringa ‘een hart onder de riem te steken’. Eind van de maand bepaalt het gerechtshof in Den Bosch of hij wordt gestraft omdat hij in 2008 zijn 99-jarige moeder hielp bij haar wens om te sterven.

 • GGD doet proef met online-soa-testen

  De GGD rolt in vier regio’s in Nederland een proefproject uit waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa’s).

 • Doden bij antipoliocampagne Pakistan

  Twee vrouwen in Pakistan die kinderen vaccineerden tegen polio, zijn doodgeschoten. Sakina Bibi (50) en haar 20-jarige dochter Alizah overleden volgens de politie nadat ze vanaf een motor onder vuur waren genomen in de stad Quetta.

 • Opnieuw minder zwangerschappen afgebroken

  Het aantal vrouwen dat in 2016 een abortus onderging in Nederland is verder gedaald. In totaal werden 30.144 zwangerschappen afgebroken, 659 minder dan een jaar eerder. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er sinds 2000 een dalende lijn te zien in het aantal abortussen.

 • Onderzoek naar effect energiedrank op kinderen

  Er komt een onderzoek naar energiedrankjes. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet maandagavond weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan.

 • ABP stapt uit tabak en kernwapens

  Pensioenfonds ABP doet geen investeringen meer in tabak en kernwapens. Volgens het fonds is dit besluit genomen na overleg met deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties. Binnen een jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 3,3 miljard euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.

 • Iets meer donoren na overlijden

  Het aantal mensen dat na overlijden organen of weefsel heeft afgestaan voor transplantatie is vorig jaar iets gestegen. In totaal ging het om 244 mensen, 4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) donderdag bekend.

 • Griepepidemie houdt onverminderd aan

  Nederland wordt al zo'n vier weken geteisterd door een griepgolf, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Huisartsen zien, net als voorgaande weken, vooral baby’s en kleine kinderen tot 4 jaar langskomen met griepklachten.

 • Machiavelliprijs voor SheDecides

  De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar oud-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor haar initiatief SheDecides.

 • Strenge waarschuwing voor ggz-instelling

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een organisatie voor ambulante geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulp, Psycho Informa Instellingen B.V. , streng gewaarschuwd. Als ze niet binnen drie maanden orde op zaken stelt, volgen harde maatregelen. De zorginstelling treuzelt volgens de inspectie te lang met het aanpakken van tekortkomingen op de terreinen bestuur, personeel en dossiers.

 • Kabinet houdt vrijwillig eigen risico gelijk

  Het blijft mogelijk om het eigen risico op de zorgverzekering tot 885 euro te verhogen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) geeft geen gehoor aan een oproep van de zorgverzekeraars om het vrijwillig eigen risico in te perken.

 • ‘Ic’s overvol door verkoudheidsvirus’

  De intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel overvol met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen, meldt het UMC Utrecht dinsdag.

 • Vuurwerkverkoop loopt goed, tegenstand groeit

  Vuurwerkverkopers doen goede zaken. De gemiddelde besteding lag op de eerste dag dat vuurwerk weer mag worden verkocht, hoger dan vorig jaar. Anderzijds is het Vuurwerkmanifest, waarin wordt gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, tot nu toe door veel meer mensen en instanties ondertekend dan in dezelfde periode vorig jaar.

 • Milieudefensie verliest zaak schone lucht

  Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer doet tegen luchtvervuiling en dat momenteel het ,,mensenrecht op gezondheid" geschonden wordt.

 • Ambulances tegengehouden om terreurdreiging

  Vlak na de dodelijke steekpartijen in Maastricht vorige week donderdagavond zijn uitgerukte ambulances tegengehouden. Ze mochten niet door naar de slachtoffers omdat er een terreurprotocol van kracht was, bevestigt de politie berichten hierover in dagblad De Limburger.

 • Korpschef wil psychische hulp in elke wijk

  Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een ggz-hulpverlener beschikbaar is. Hij merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen en pleit daarom voor meer psychische hulp.

 • Gijzeling arts in kliniek Rotterdam voorbij

  De gijzeling in de Velthuiskliniek voor cosmetische ingrepen in Rotterdam is voorbij. De arts die werd vastgehouden, is ter observatie naar een ziekenhuis gebracht.

 • De Jonge: ‘Extra geld verpleeghuizen naar personeel’

  Het extra geld dat het kabinet uittrekt voor de verpleeghuiszorg moet worden uitgegeven aan meer personeel. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil het geld terugvorderen als dat niet gebeurt.

 • Eis: psychiatrisch ziekenhuis voor zuurgooier

  De werknemer die op 4 mei in het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel het bijtende perazijnzuur rondsprenkelde in het magazijn, was volgens de officier van justitie volledig ontoerekeningsvatbaar.

 • Kleine groep maakt meeste zorgkosten

  Van alle zorgkosten in Nederland komt het overgrote deel (80%) voor rekening van gemiddeld 17 procent van de mensen met een zorgverzekering.